Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVRŠNE REČI

Tužilac tvrdi da je Radovan Karadžić lažov i mafijaš, pokretačka sila etničkog čišćenja

Autor: A.O. | 29.09.2014 - 12:07:00h | Komentara: 0

Tužilac Alan Tiger (Tieger) je na početku završne reči pred Haškim tribunalom okarakterisao kao lažova i mafijaša bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, javljaju mediji.

Srbi nisu započeli rat u BiH, već muslimani.-Radovan Karadžić

Radovan Karadžić | Foto: AP - Fonet

Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tlo za gradnju'. On je mafijaš, koji je govorio: 'Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim'. Znao je koju će silu koristiti", istakao je tužilac Tiger, govoreći o genocidnoj nameri optuženog.

Tiger je u završnoj reči na suđenju Karadžiću rekao da je optuženi odgovoran za prisilno preseljenje nesrpskog stanovništva u BiH.

"Stotine svedoka i dokaza je potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga ... On je bio lažljivac za međunarodne predstavnike, koji je iznosio lažne priče u sudnici", rekao je tužilac.

Haško tužilaštvo navelo je danas, u završnoj reči na sudjenju Radovanu Karadžiću, da je bivši predsednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH.

"Politika etničkog čišćenja je u potpunosti dokazana, kao i to da je Karadžić bio pokretačka sila" te politike, izjavio je pred Pretresnim većem Tiger, preneo je AFP.

On je opisao pojedinačne primere stradanja - u Sarajevu od snajpera, pogubljenja u Srebrenici i ubistava zatvorenika u logorima u Prijedoru.

Posle iznošenja završnih reči, obe strane u postupku imaće priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente.

Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je, pošto je uhapšen u Srbiji, prebačen u pritvor Haškog tribunala 30. jula 2008. godine. Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.

Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svedočenja 195 svedoka.

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, posle svedočenja 238 svedoka, navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP