Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POKRENUT PRETKRIVIČNI POSTUPAK

Tužilaštvo od FHP zatražilo dokumentaciju o "Rudnici"!

Autor: Tanjug / Beta | 30.01.2015 - 12:48:00h | Komentara: 2

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je danas od Fonda za humanitarno pravo celokupnu dokumentaciju, uključujući i zapisnike o izjavama svedoka koje Fond poseduje o zločinima navedenim u "Dosijeu Rudnica", kako bi se proverili navodi o počiniocima zločina.

Vladimir Vukčević

Vladimir Vukčević (levo) | Foto: Petar Dimitrijević

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za Tanjug je izjavio da je Tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak na osnovu do sada identifikovana 53 tela na lokaciji "Rudnica", te da je zatražilo dodatnu dokumentaciju radi daljeg prikupljanja podataka i dokaza o zločinima koje su, prema tvrdnjama Fonda, počinili pripadnici VJ i MUP-a u aprilu i maju 1999. godine.

Tužilac je podsetio da je Tužilaštvo u januaru 2012. godine, proverom navoda Fonda za humanitarno pravo, utvrdilo da nije postojao bilo kakav osnov za sumnju da je general Ljubiša Diković bio odgovoran za ratne zločine navedene u krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo iz 2009. godine.
Fond za humanitarno pravo juče je ponovio da poseduje dokumenta koja ukazuju da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković odgovoran za ratne zločine na KiM .
Direktorka Fonda Sandra Orlović je, predstavljajući dosije "Rudnica" o ratnim zločinima nad kosovskim Albancima rekla da su u Dosijeu navedeni dokazi koji "ukazuju na odgovornost ili ulogu pripadnika 37. motorizovane brigade VJ čiji je komandant tada bio Diković".

Dačić: Cilj napada na Dikovića slabljenje vojske i države

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je u petak da navodi o umešanosti načelnika Genralštaba Ljubiše Dikovića u ratne zločine na Kosovu za cilj imaju slabljenje Vojske i države Srbije, saopštilo je ministarstvo.

"Politička stabilnost jedan je od osnovnih uslova napretka Srbije i svako rušenje ugleda i kredibiliteta Vojske Srbije upereno je protiv prosperiteta naše zemlje", ocenio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Fond za humanitarno pravo optužio je u četvrtak Dikovića da je, za vreme rata na Kosovu 1999. godine, komandovao brigadom Vojske Jugoslavije čiji su pripadnici u Drenici počinili ratne zločine.

Dačić je naveo da "stalno ponavljanje nikada dokazaninih optužbi protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije nanosi veliku štetu Vojsci Srbije i državi Srbiji".

Dačić je izrazio uverenje da nema jake Srbije bez jake, ugledne i poštovane vojske, kao i da je vojska je jedan od stubova stabilnosti Srbije, ali i važan činilac regionalnog mira i stabilnosti.

Poslednji komentari
  • marko Vreme: 30.01.2015 13:07h

    Izgleda da su u proteklim ratovima ubijali samo Srbi, Srbi su pored toga što ubijali"nedužne" neprijatelje izgleda izvršili zločine i nad samim Srbima.Ovom državom izgleda vladaju nevladine organizacije koje je sistematski uništavaju, a ona ih podržava i finansira.Dokle?Ima li ova teritorija neku vlast koja bi zaštitila njene stanovnike?

  • slobodan Vreme: 30.01.2015 13:37h

    nema komentara, kada ste vi na istoj strani.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP