Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EVO ŠTA JE UTVRDILA KOMISIJA

Tužilaštvo: Posada je kriva!

Autor: M. D. - I. M. - I. N. | 03.04.2015 - 07:28:00h | Komentara: 21

Tužilaštvo u Beogradu oglasilo se povodom izveštaja komisije koja je ispitivala pad vojnog helikoptera i označila tri grupe krivaca za ovaj nesrećni događaj.

hELIKOPTER, MESTO PADA Foto: Vesna Lalić

Mesto pada helikoptera/ Foto: Vesna Lalić

"Alo!" vam prenosi celo saopštenje tužilaštva izdato povodom izveštaja komisije koja je ispitivala udes helikoptera.

Na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata vezano za udes vojnog helikoptera dana 13.03.2015. godine u 22,30 časova, tužilaštvo je u ovoj fazi utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se dogodila nesreća došlo do početnih saznanja koja se ogledaju u sledećem:
1. odgovornost za udes vojnog vazduhoplova primarno je na članovima posade helikoptera HT 48
2. postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije
3. postoje indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica
Na osnovu napred iznetog tužilaštvo će sprovesti istražne radnje protiv određenog broja lica u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezano za konkretan događaj.
Ujedno Vas obaveštavamo da je Više javno tužilaštvo u Beogradu saglasno sa Ministarstvom odbrane da podatke sadržane u sačinjenim izveštajima učine dostupnim javnosti, navodi se u saopštenju Tužilaštva u Beogradu.

Ministarstvo odbrane objavilo je izveštaje za utvrđivanje uzroka o padu helikoptera.

Redosled događaja 13. marta
 

U padu helikoptera Vojske Srbije poginulo je sedam osoba, podsećamo vas na redosled događaja tog kobnog 13. marta.
Beba je u pratnji dva lekara smeštena u sanitet koji je krenuo put Kragujevca, međutim, oko 18 časova došlo je do obustave saobraćaja na putu Kraljevo – Raška zbog odrona, i sanitet nije mogao da prođe dalje.
Zalihe kiseonika u sanitetu, koji je bio neophodan bebi, smanjivale su se pa je sanitet krenuo put Raške da uzme nove boce. U međuvremenu, oko 19.30 časova Vojska Srbije dobila je zahtev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe. General Predrag Bandić kaže da su nakon toga izvršene analize meteoroloških uslova i doneta je odluka da helikopter Vojske Srbije poleti da evakuiše bebu.
- Naređenje sam izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane, rekao je Bandić.

Lanac komandovanja zakazao?

Naređenje za poletanje helikoptera nije izdao načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, šta više, Diković, zbog hitnosti nije bio ni obavešten o akciji. Njega su, obavestili o akciji spasavanja kada je helikopter već bio u vazduhu.
 

Helikopter Mi-17, u kom su bili major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, je sa aerodroma u Batajnici poleteo oko 20.15 časova i za manje od sat vremena sleteo u kasarnu u Raškoj.
U Raškoj su u helikopter ušli anesteziolog novopazarske bolnice Dževad Ljajić, tehničar Miroslav Veselinović, kao i beba porodice Ademović.
Helikopter je oko 21.15 časova poleteo nazad za Beograd, a nadležni kažu da je u letelici bilo dovoljno goriva.
Tokom leta za Beograd došlo je do pogoršanja meteoroloških uslova, padala je kiša, bila je gusta magla i niska oblačnost. Helikopter je navodno prvobitno trebalo da sleti na heliodrom VMA, spekuliše se čak i da se razmatralo sletanje na stadion Crvene Zvezde ili Partizana, gde su bili upaljeni i reflektori, ali je odlučeno da helikopter sleti na aerodrom Nikola Tesla.

MUP odbio da evakuiše bebu?
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Urgentni centar Kliničkog centra Srbije od 2013. godine imaju potpisan Ugovor o saradnji, kojim je medicinskim ekipama Urgentnog centra na raspolaganju i helikopter MUP-a u cilju brže i efikasnije evakuacije onih kojima je pomoć neophodna. Spekuliše se da je MUP dobio zahtev za evakuaciju bebe kod Raške, ali da akcija nije odobrena zbog vremenskih uslova, nakon čega je za akciju spasavanja angažovana Vojska Srbije.
 

- Odlučili smo da se sletanje obavi tamo gde će se obaviti bez rizika, gde medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu detetu, rekao je general Predrag Bandić.
Pilot helikoptera je neko vreme kružio iznad aerodroma u potrazi za pogodnim mestom za sletanje. Oko 22.15 je došlo do dva neuspešna pokušaja sletanja, a onda je u 22.30 časova sa letelicom izgubljen svaki kontakt.
Nakon tragedije, formirana je vojna komisija koja je trebalo da utvrdi kako je došlo do pada helikoptera. Izveštaj koji ima oko 500 strana predat je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 03.04.2015 08:42h

    Све је било у рукама летачког особља.Ако било ко на земљи закаже летачко особље не сме.Често пролазим тролејбусом поред ВМА па се питам чему служи онај хелиодром?Хеликоптер се користи баш само када постоји велика невоља и летачко особље мора да буде спремно на све?Залутало се и учињено је нешто што теретни хеликоптер није могао да учини?

  • Dr Iggyy Vreme: 03.04.2015 08:52h

    Након пада војног хелихоптера (Београд, 13. марта 2015.), настрадаше седам лица, а како стоји у извештајима, на крају испашће да су сви генерали паметни.

  • kriv je Vreme: 03.04.2015 09:09h

    nestrucan pilot koji je neprestano trazio da vidi pistu, a pista je bila na instrumentima samo je trebalo znati procitati. Ljudi jel neko vidi pistu, ma ajte molim vas to nije pilot.

  • Pilot Vreme: 03.04.2015 11:03h

    je od silnog tapsanja po ramenu umislio da zna da vozi helikopter, no to bi i prolazilo da se tog dana nije smracilo nesto ranije i kad trebalo preci na instrumente a ne na gledanje kroz prozor.Ali u instrumente se morate razumeti.

  • anonimus Vreme: 03.04.2015 11:36h

    BTW, KISEONIKA JE BILO ZA DO SUBOTICE, znaci nista nije bilo toliko hitno i alarmantno! Mogli su da nastave ka Kragujevcu, kako je bilo i planirano, tako sto bi ih sacekao drugi sanitet sa druge strane odrona. I trece, ovi iz Instituta ne docekuju kola hitne pomoci po Beogradu, ni kad im pedijatrijska ekipa dovozi i ozbiljnije slucajeve od ovog, prema tome... Politicari koji ste bili na `doceku` pokrijte se usima, kad vec za ostavke ne znate. P.S zivo me interesuje da li ce smeti da objave ovaj komentar.. ISTINA za promenu... Cela strucna javnost je svesna ovoga...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP