Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

A ODBRANA TRAŽI OSLOBAĐANJE

Tužilaštvo: Za Simovića 40 godina zatvora

Autor: Tanjug | 00.00.0000 - 00:00:00h | Komentara: 0

Tužilaštvo predlaže da se pripadnik “zemunskog klana“ Aleksandar Simović osudi na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, dok odbrana traži oslobađajuću presudu.

Aleksandar Simović

Aleksandar Simović | Foto: FoNet

Simović je optužen da je bezobzirno ubio svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka, 3. juna 2006.godine.

Specijalni sud u Beogradu je izricanje prvostepene presude zakazao za 20. maj.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči zatražilo 40 godina zatvora, jer smatra da je dokazano da je Simović izvršio krivicno delo za koje se tereti - teško ubistvo iz "bezobzirne osvete", jer je Vukojević prihvatio da svedoči protiv ostalih pripadnika zemunske grupe, a što je dovelo do otkrivanja i dokazivanja krivičnih dela koja su počinili.

Tužilaštvo smatra da je Simović ubistvo izvršio i iz koristoljublja, jer je hteo da prisvoji deo novca koji se nalazio kod Vukojevića.

U svojim tvrdnjama o krivici Simovića tužilaštvo se pozvalo na iskaz Sretka Kalinića i na DNK nalaz na lisicama kojima je bio vezan ubijeni svedok saradnik, a koji navodno pripada Simoviću.

Simovićevi branioci su tražili oslobađajuću presudu, jer smatraju da nije dokazano da je on ubio svedoka saradnika, dok je optuženi, koji od početka procesa negira ubistvo Vukojevića, danas pred sudom rekao da je Vukojevića likvidirao Sretko Kalinić, takođe pripadnik "zemunskog klana".

Simović se u završnoj reči na današnjem suđenju zakleo da nije imao veze sa tim ubistvom i da ga je upravo Kalinić optužio za to iz osvete, jer ga je mrzeo.

Što se tiče DNK nalaza, odbrana je tvrdila da nije verodostojan, a Simović je naveo da je moguće da je sa licima imao kontakt još pre ubistva premijera Zorana Đindića, u martu 2003, posle koga se kao i većina preživelih pripadnika zemunske grupe dala u bekstvo.

Simović je ranije priznao da je u stanu u Novom Beogradu, u kome se krio tokom višegodišnjeg bekstva, skrivao oružje, ali da to oružje nije bilo njegovo, već, sada pokojnog, Zorana Povića Pove, koji je nastradao prilikom likvidacije Vukojevića.

U stanu u kome je uhapšen Simović pronađeni su revolver "Smit i Veson", automatska puška sa municijom, ručna bomba, kao i municija za "magnum 357" kojim je izvršeno ubistvo Vukojevića.

Ubistvo Vukojevića je bilo prvo ubistvo nekog svedoka saradnika u Srbiji, a najavljena presuda će biti prva sudska odluka za takav zločin.

Iz bezbednosnih razloga suđenje je održano u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Simović je doveden u beogradski Centralni zatvor iz požarevačke "Zabele", gde izdržava višedecenijske kazne zbog devet ubistava i tri otmice koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana", kao i zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića.

Vukojević je bio šef obezbeđenja vođe "zemunskog klana" Dušana Spasojevića, koji je posle ubistva premijera Đinđića pristao da sarađuje sa tužilaštvom i dobio status svedoka-saradnika u procesu za taj atentat, kao i u procesu protiv "zemunskog klana".

Vukojević je status saradnika dobio 2003, ali je kasnije došao u sukob s Jedinicom MUP-a Srbije za zaštitu svedoka, posle čega je izašao iz programa zaštite.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP