Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAUZELI SMO ČETVRTO MESTO

U 2014. najveći broj zahteva za azil od sukoba na Balkanu

Autor: Beta | 26.03.2015 - 11:47:00h | Komentara: 0

Broj zahteva za azil u razvijenim zemljama prošle godine bio je najveći u poslednje 22 godine usled ratova u Siriji i Iraku, kao i oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava i pogoršanih uslova u drugim zemljama, saopštio je danas Komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

Azilanti

Najveći broj azilanata od 1992. godine

Broj podnetih zahteva za azil najviši je od 1992. kada je počeo sukob u Bosni i Hercegovini, navodi UNHCR u danas u Ženevi objavljenom izveštaju.

Prošle godine u razvijenim zemljama podneto je 866.000 novih zahteva za azil, što predstavlja porast od 45 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je registrovano 596.600 zahteva.

"Stotine hiljada osoba postale su izbeglice i tražioci azila usled ratova na Balkanu tokom 1990-ih. Mnogi od njih našli su utočište u industrijalizovanim zemljama Evrope, Severne Amerike i u drugim zemljama", rekao je visoki komesar za izbeglice UN Antonio Guteres.

Guteres je dodao da je zbog naglog porast broja sukoba širom sveta i posebno dramatične situacija u Siriji, danas slična situacija, zbog čega je potrebno obezbediti mogućnosti za traženje azila, mogućnost preseljenja i druge oblike zaštite ljudi koji beže od ovih sukoba.

Najviše zahteva, 150.000, prošle godine podneli su državljani Sirije, zatim Iračani sa 68.700, što je skoro dvaput više nego 2013. Avganistanci su treći sa blizu 60.000, dok su na četvrtom mestu državljani Srbije i Kosova, kao i Eritreje.

U Nemačkoj je zabeležen najveći broj primljenih zahteva - 173.000, od čega su četvrtinu podneli državljani Sirije. Na drugom mestu su SAD sa 121.200 zahteva za azil, većinom iz Meksika i zemalja Centralne Amerike. Turska, koja je do kraja 2014. pružila utočište za više od 1,5 milion izbeglica iz Sirije, primila je prošle godine 87.800 novih zahteva za azil, uglavnom državljana Iraka.

Švedska sa 75.100 primljenih zahteva za azil, uglavnom državljana Sirije i Eritreje, na četvrtom je mestu. Italija je registrovala 63.700 novih zahteva tokom 2014. godine, najveći broj ikada u toj zemlji. Tražioci azila u Italji potiču uglavnom iz Malija, Nigerije i Gambije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP