Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VANREDNA SITUACIJA

U arteskim bunarima pronađen arsen

Autor: Tanjug | 07.02.2015 - 18:29:00h | Komentara: 0

U selu Crna Bara kod Bogatića proglašena je vanredna situacija zbog neispravne vode za piće iz arteskih bunara, a opštinski Štab za vanredne situacije preduzima aktivnosti da se izvrše merenja i ispitivanja za privremene bušotine, kako bi se obezbedilo snabdevanje meštana zdravom pijaćom vodom.

 - Stručnjaci beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta dolaze u utorak, kako bi izvršili neophodna istraživanja i pronašli adekvatne lokacije za nove arterske bunare sa zdravom pijaćom vodom - rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić Miroljub Stanić.

Na sajtu opštine Bogatić navedeno je da su zbog povećane količine arsena zatvoreni i arteski bunari u selu Sovljak, a najavljeno je dopremanje 2.000 litara flaširane pijaće vode za staračka domaćinstva i socijalno ugroženo stanovništvo.

 - JKP Stari grad iz Šapca obezbedilo je cisternu sa pijaćom vodom koja se puni na izvorištu gradskog vodovoda - naveo je Stanić u saopštenju na opštinskom sajtu.

Stručnjaci šabačkog Zavoda za javno zdravlje objašnjavaju da je povećan nivo nitrata u pijaćoj vodi, nastao zbog intezivne poljoprivredne proizvodnje, a tehnički direktor JKP "Bogatić" Miloš Mijatović koje gazduje gradskim vodovodom istakao je da je voda iz vodovoda u Bogatiću hemijski i bakteriološki ispravna.

 - Kontrola se obavlja dva puta mesečno, tako što se uzima po pet uzoraka i svi paramteri odgovaraju pravilniku. U poslednjih pet godina je došlo do rasta nivoa nitrata u uzorcima vode, koji je već prešao 40 miligrama po litru, a granična vrednost je 50 miligrama. Zbog toga u saradnji sa stručnim timovima tražimo rešenja za ovaj problem na izvorištu -  rekao Mijatović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP