Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INSPEKCIJA POJAČANO RADILA

U Beogradu pronašli više od 200 radnika bez ugovora!

Autor: Beta | 06.06.2015 - 18:44:00h | Komentara: 1

U cilju suzbijanja rada "na crno" više od 100 inspektora rada izvršilo je danas pojačane nadzore na teritoriji Beograda, i od 1.205 radnika zateklo njih 214 bez ugovora, saopštio je Republički inspekorat za rad.

Radnik

Od 1.205 radnika 214 osoba nema ugovor | Foto: Profimedia

Predmet ovih nadzora su bila velika gradilišta, brodovi, splavovi, kao i poslodavci u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima, a nadzori su realizovani po principu "rotacije", odnosno inspektori rada sa teritorije drugih upravnih okruga su vršili nadzore u Beogradu, navodi se u saopštenju.
- Značajno je istaći i da su današnji inspekcijski nadzori po broju inspektora rada uključenih u nadzore vikendom najobimniji dosada. Samo na dva velika gradilišta u isto vreme bilo je oko 70 inspektora rada, kako bi se fokusiranjem većeg broja inspektora na pojedine lokacije postigla veća efikasnost rada i obuhvatio veći broj izvođača i podizvođača radova, a i lica zatečenih na radu,
dodaju u inspektoratu.
Pritom, kako se ističe, aktivnost inspektora rada je prevashodno bila usmerena na kontrolu odredbi Zakona o radu kojima se uređuje zasnivanje radnog odnosa, sa ciljem da lica koja se kod poslodavaca nalaze na radu ''na crno'' zasnuju radni odnos i ostvare zakonom zagarantovana prava.
Inspekcijskim nadzorima obuhvaćeno je 1.205 radno angažovanih lica u 435 privrednih subjekata koji se bave različitim delatnostima, a 214 osoba zatečeno je u radu "na crno", što iznosi oko 20 odsto ukupnog broja osoba obuhvaćeh nadzorima.
Inspektori rada su poslodavcima izdali 36 prekršajnih naloga zbog prekršaja koji se odnosi na nedržanje ugovora o radu ili drugih ugovora na mestu rada, za koji je propisana novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara.
Poslednji komentari
  • bekica Vreme: 07.06.2015 07:33h

    Ma nije to moguce kod nas

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP