Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVDA JE DOSTIŽNA

U Čikagu sude Tuđmanovim ortacima

Autor: Tanjug | 07.09.2012 - 11:43:00h | Komentara: 0

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu koju su protiv protiv američke kompanije "Militari Profešnl Risourses Inc." (MPRI) podnele srpske organizacije u SAD "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor", prenosi "Slobodna Dalmacija".

Srbi u Americi tuže MPRI za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine, a u tužbi se navodi da je ova agencija instruisala hrvatsku vojsku u "Oluji" i da je učestvovala u toj operaciji. Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor izmedju MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika.

Military Profesional Resources

Logo američke kompanije | Foto: MPRI

Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čikagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za sudjenje s obzirom da MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podneli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mestima.

Po rečima predstavnika MPRI, sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali da tužba koju su podneli Srbi iz bivše Krajine, nema ozbiljnog uporišta. List piše da je dotični predstavnik 90-ih godina radio u kancelariji kompanije u BiH, ali da je želeo da ostane neimenovan jer nije ovlašćen da javno nastupa u njeno ime.

Knin razrrušen

Razrušeni delovi Knina | Foto: RAS

Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara, odnosno 25.000 za svakog od 200.000 izbeglih Srba, tvrdeći da je MPRI instruisao oficire HV za izvodjenje "Oluje", pa je tako suodgovoran za etničko čišćenje, palež i ubijanja na tom području.

- MPRI nije nikakva tajna organizacija, niti obavlja prljave poslove za američku vladu, kako navode neki srpski mediji. MPRI globalno pruža široki spektar usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim tako i javnim subjektima - ističe, međutim, njihov predstavnik.
Jedan od najvećih korisnika usluga MPRI je američko Ministarstvo odbrane. Kompanija koja je osnovana 1987. i na čijem su čelu penzionisani američki oficiri ima 25 sedišta u različitim saveznim državama u SAD-u i sarađuje s preko 40 zemalja sveta, s glavnim kancelarijama u Avganistanu, BiH, Nemačkoj, Iraku, Koreji i Kuvajtu. Sagovornik "Slobodne Dalmacije" priznaje da je MPRI 1994. saradjivao sa hrvatskom vojskom ali ne vidi u tome kršenje UN - ovog embarga na naoružavanje Hrvatske.

- Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces integrisanog treninga, s ciljem da se korisnici poduče kako organizovati logističku podršku, kako kadrovirati svoje vojne misije, pružamo i intelektualni servis s ciljem razvijanja pune svesti vojnog sektora o njegovoj ulozi u demokratskom društvu, o mehanizmima demokratske kontrole vojske i slično - ističe predstavnik MPRI. Činjenicu da se Federalni sud u Čikagu proglasio nadležnim za slučaj tužbe Srba protiv MPRI-a, on smatra normalnom pravosudnom procedurom, ali tužbu ocenjuje promašenom i u time vidi "organizovani pokušaj da se, koristeći jedan ratni događaj, olako dođe do zarade".

Tuđman sa hrvatskim vojnicima

Tuđman sa hrvatskim vojnicima | Foto: RAS

- Smešno je za akciju kakva je bila "Oluja" optuživati jednu kompaniju - rekao je taj predstavnik i dodao: "Ante Gotovina je uoči Oluje posetio centar za obuku u američkom Fort Arvajnu a nakon toga je u društvu dvojice ameriških atašea obišao planinu Dinaru. Tuđman je od Billa Klintona dobio zeleno svetlo za početak akcije. Dakle, te su se stvari odvijale na najvišem vrhu", rekao je predstavnik MPRI. On još kaže da kompanije ne može biti odgovorna ako njeni partneri, a sarađuju s javnim i privatnim sektorom širom sveta, svojim delovanjem prekrše bilo koje nacionalne ili međunarodne zakonske norme.

- U Hrvatskoj je, po ugovoru s MPRI, obuku vršio general major Ričard Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne bezbednosti i odbrane tranzicionog društva kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno proterivanja i razaranja, za to se ne može okriviti MPRI - smatra njen predstavnik i dodaje da kompanija ne može da čita misli i namere svojih partnera s kojima sarađuje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP