Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMA NASTRADALIH

U Doljevcu evakuisano 60 ljudi, ukupan broj dostigao 440, klizište preti Lučanima!

Autor: Tanjug | 20.04.2014 - 09:19:00h | Komentara: 1

Broj ljudi evakuisanih zbog poplava na teritoriji Srbije dostigao je 440 ali nema nastradalih izjavio je jutros Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić, a zbog slabijeg snabdevanja strujom otežano je snabdevanje pijahcom vodom u ugroženim područjima.

Poplava u centru Subotice potopila

Foto: subotica.com

Zbog nastale situacije danas će u Beogradu u 12 sati biti održana Sednica štaba za vanredne situacije, kojoj će predsedavati predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić.


Marić je Tanjugu rekao da je u toku protekle noći porastao vodostaj na teritroriji Opštine Doljevac, gde je proglašena vanredna situacija i evakuisano je 60 lica.

Na svim ostalim kriznim tačkama - Kuršumliji, Prokuplju, Lučanima i Zaječaru, koje su proteklih dana bile ugrožene, beleže se stagnacija vodostaja, dodao je Marić.

Zbog slabijeg snabedvanja strujom, otežano je i snabdevanje pijaćom vodom i pripadnici Vojske Srbije danas će u Kuršumliju poslati dve cisterne sa vodom za gradjanstvo, a uključiće se i Crveni krst, rekao je Marić.

Sličnih problema ima i u Prokuplju i u Lučanima, rekao je Marić i napomenuo da je sanacija situacije sada jednako važna kao spasavanje ugroženih ljudskih života, gde se on nada da će Crveni krst puno pomoći.

Marić je rekao da će na današnjoj vanrednoj sednici republičkog Štaba za vanredne situacije, verovatno, biti projekcija vremenske prognoze od nadležnih iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u narednih 48 sati i to će odrediti organizaciju Sektora za vanredne situacije i eventualno slanje dodatnih snaga na teren.

Prema njegovim rečima, ova situacija je posledica nečega sa čime se kao država i društvo suočavamo u periodu od nekoliko desetina godina, a to su komunalni i infrastrukturni problemi - čišćenje kanala i odvodnih puteva
"Za sada je najvažnije da u ovim vremenskim nepogodama niko nije nastradao i trudićemo se da tako i ostane", poručio je Marić.

Opasnost od klizišta u Lučanima,12 domaćinstava ugroženo

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović izjavio je danas Tanjugu da zbog kiše koja danima pada, Gornjem Dragačevu na brojnim mestima prete odroni i klizišta a 12 domaćinstava u Ðeraću je još poplavljeno.


Opasnost od klizišta u Lučanima,12 domaćinstava ugroženo

"I u ovom trenutku kiša lije kao iz kabla. U toku noći napunjeno je više stotina džakova peskom, međutim u Ðeraću je i dalje ugroženo 12 domahinstava", naveo je on ističući da voda prelazi preko zida napravljenog od peska.

Sretenović je ocenio da je Zapadna Morava mnogo narasla da bi prihvatila tok Bjelice, izrazivši bojazan šta će se dešavati u toku dana ukoliko padavine budu trajale istim intenzitetom.

Direktor Srbijavode Goran Puzović kaže da u toku dana ocekuje smirivanje i opadanje Zapadne Morave.

"Preduzete su sve mere osmatranja u saradnji sa sektorom za vanredne situacije i lokalnom samoupravom, a na brani u Međuvršju čine se napori da se propusti sto više vode kako bi se sprečile dalje komplikacije", rekao je on.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je prethodno Tanjugu da pritoke Bjelice u višim delovima opadaju od sinoć a i nivo vode u toj reci od ponoći je manji za 15 centimetara.

"Međutim, zbog kiše koja neprestano pada u selu Ðerać, poplavljeno je i dalje 12 domaćinstava a dalji razvoj situacije zavisi od vremenskih prilika", naveo je on.

Takođe, situacija u Dragačevu zavisi i od reka koje se slivaju u Zapadnu Moravu, budući da je oticanje reke Bjelice je time uslovljeno.

"Na terenu je 40 pripadnika vatrogasno spasilačke ekipe i 50 iz žandarmerije, raspoređenih na dužini od 20 kilometara koji od sinoć postavljaju džakove sa peskom radi odbrane od poplave, rekao je Broćić i dodao da oni ostaju na licu mesta.

Poslednji komentari
  • olga Vreme: 20.04.2014 11:57h

    A, šta ste radili po tom pitanju?Zovite popove i gledajte u nebo ko vas šiša kada ste goveda.Vučić će to da vam sredi samo da ofarba jaja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP