Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČINJE GLAVNA RASPRAVA

U Hagu počinje rasprava po tužbama Srbije i Hrvatske

Autor: Beta | 01.03.2014 - 08:55:00h | Komentara: 0

Pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu u ponedeljak 3. marta počinje glavna rasprava po tužbi i kontratužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija, jedna protiv druge, podnele najvišem sudu Ujedinjenih nacija.

Međunarodni sud pravde u Hagu

Međunarodni sud pravde u Hagu 

U prvoj nedelji rasprave, koja počinje 3. marta, Medjunarodni sud pravde saslušaće argumente Hrvatske, kao i svedoke obe strane.
Od 10. marta, zastupnici Srbije će uzvratiti izlaganjima o hrvatskoj tužbi, ali i kontra-tužbi koju je zvanični Beograd podneo protiv Zagreba.
Druga runda razmene argumenata biće, uz pauze, održana od 20. marta do 1. aprila.
Iskazi i unakrsno ispitivanje svedoka i veštaka dve strane zakazani su u haškoj Palati mira za 4. i 5. mart. Sud je stavio embargo na objavljivanje iskaza svedoka do kraja rasprave, 1. aprila a to je obrazložio neophodnošću da "pravda i uzimanje dokaza budu temeljno sprovedeni", kao i da se svedocima "omogući da iskaze daju
nezavisno".
Izveštačima je dozvoljeno da prate iskaze svedoka, ali će o njima javnost moći da obaveste tek 1. aprila. Identitet i broj svedoka, sud i obe strane nisu saopštili.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je 27. februara da se Srbija "veoma ozbiljno pripremala" za raspravu pred Medjunarodnim sudom pravde po medjusobnim tužbama za genocid s Hrvatskom.
Srpsko ministarstvo navodi da će Sud u Hagu prvo razmotriti svoju vremensku nadležnost, odnosno može li da razmatra dogadjaje iz perioda pre nastanka Savezne Republike Jugoslavije, 27. aprila 1992, a potom će razmotriti optužbe za genocid, kao i da se presuda ne očekuje pre jeseni.
Hrvatska je tužbu, zbog navodnog genocida, protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.
Medjunarodni sud pravde se u novembru 2008. oglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije, posle rasprave u kojoj je srpski pravni tim tu nadležnost osporavao.
U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih gradjana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".
Zvanicni Zagreb je tužbom zatražio da Medjunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati joj ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.
U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.
Genocid je, kako se navodi u kontra-tužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.
Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zaveru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spreči i kazni.
Vlasti u Beogradu tužbom traže i da Hrvatska iz zakona o državnim praznicima ukloni "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja", koji se slave 5. avgusta, "na dan trijumfa genocidne operacije Oluja".
Glavni pravni zastupnik Srbije u ovom procesu je Saša Obradović, a članovi tima su: profesor Vilijam Šabas (William Shabaš), jedan od najvećih pravnih autoriteta za pitanje genocida; nemački pravni Anderas Cimerman (Zimmerman), koji je učestvovao i u sporovima Srbije sa BiH i Kosovom; britanski advokat Vejn Džordaš (Wayne Jordash), koji je pred Haškim tribunalom branio Jovicu Stanišića i beogradski advokat Novak Lukić, bivši branilac Momčila Perišića i Veselina
Šljivančanina.
Hrvatsku će zastupati profesorka medjunarodnog prava iz Rijeke Vesna Crnić-Grotić; pomoćnica ministra spoljnih poslova Andrea Metelko-Zgombić, uz ugledne britanske pravnike Džejmsa Kroforda (James Crawford), Filipa Sendsa (Phillippe Sands) i Kira Starmera (Kier). Član hrvatskog tima biće i američki advokat Luka Mišetić, koji je pred Haškim tribunalom zastupao generala Anta Gotovinu.
Raspravom će predsedavati predsednik Suda Petar Tomka (Slovačka), a sporu će odlučivati 15 stalnih i dvoje ad hoc sudija - Budislav Luksa iz Hratke i Milenko Kreća iz Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP