Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEKARI OTKRILI MUĆKE U ZAVODU ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ

U Hitnoj radi 150 fantoma!

Autor: A. Medaković | 29.01.2013 - 17:59:00h | Komentara: 1

U Hitnoj pomoći godinama se prave lažni spiskovi zaposlenih, pa tako u ovoj instituciji trenutno “radi” skoro 150 fantoma, koji uredno primaju plate, ali se ne nalaze na rasporedu za rad, tvrde u nevladinoj organizaciji “Doktori protiv korupcije”.

Hitna pomoć duguje 40 miliona dinara  fondu RFZO za plate

Hitna pomoć duguje 40 miliona dinara fondu RFZO za plate | Foto: Oliver Bunić

- Već godinama upućujemo na to da postoji osnovana sumnja da se u Hitnoj službi konstantno povećava broj radnika na papiru, iako je njihov realni broj oko 700. Jer toliki je broj stvarnih radnika, onih koji svaki dan dolaze na posao i nalaze se na rasporedu za rad. To je pitanje koje smo postavili svim nadležnim institucijama i ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović - navodi dr Borko Josifovski iz organizacije “Doktori protiv korupcije” i jedan od bivših direktora Hitne pomoći.

Predstavnici udruženja „Doktori protiv korupcije“

Predstavnici udruženja „Doktori protiv korupcije“ | Foto: Milan Obradović

Svakog dana pružali 2.899
usluga?!

Kako ističu u organizaciji “Doktori bez korupcije”, direktor Hitne pomoći Nenad Ivančević je javno istakao kako je Hitna pomoć prošle godine imala „rekordnih“ 1.058.197 intervencija, što je, kako kažu, potpuno nemoguće.
- Iz svakodnevnih izveštaja rada ove službe vidi se da oni dnevno imaju oko 200 intervencija, a po tome što je Nenad Ivančević, direktor ove službe, rekao ispada da su oni u 2012. godini svaki dan obavili 2.899 intervecija ili medicinskih usluga, što je potpuno nemoguće - ističe Borko Josifovski, bivši direktor Hitne pomoći.
 

On dodaje da je potpuno neverovatno i to da Hitna pomoć duguje 40 miliona dinara fondu RFZO za plate, ali i dodatnih 71 milion dinara dobavljačima i da se postavlja pitanje na koji način je uopšte vođen rad ove vitalne institucije.


- U zapisniku sa sednice upravnog odbora sa kraja prošle godine vidi se i da je donesena odluka da se plate radnicima na određeno isplate od novca namenjenog materijalnim troškovima Hitne pomoći. U te troškove se ubrajaju i lekovi i ostala medicinska sredstva. Takođe, iz zapisnika je vidljivo da je upravni odbor tu odluku doneo zajedno sa direktorom i predstavnicima sva tri reprezentativna sindikata, što znači da su svi znali za to - navodi dr Josifovski.

Prema saznanjima “Alo!”, da bi u se u Hitnoj pomoći i zvanično povećao broj radnika, za tako nešto je neophodno mišljenje Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ), koje se potom upućuje i Ministarstvu zdravlja na odlučivanje. Međutim, u GZJZ-u ističu da preporuku o povećanju broja radnih mesta donosi sekretarijat za zdravstvo jer je Hitna pomoć gradska ustanova.
U sekretarijatu za zdravstvo do zaključenja broja nismo uspeli da dobijemo informaciju o tome da li je ova inistitucija dala mišljenje o neophodnom povećanju broja kadrova u Hitnoj pomoći, jer su i sekretar i zamenik bili na sastanicima van zgrade. Odgovor na pitanje u vezi sa radom Hitne pomoći nismo dobili ni iz Ministarstva zdravlja, a u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje su obećali da ćemo odgovore dobiti u toku današnjeg dana.

Dr Nenad  Ivančević

Dr Nenad Ivančević | Foto: RAS

Ivančević: Dao sam ostavku iz ličnih razloga

Nenad Ivančević, direktor Hitne pomoći u ostavci, ističe da je odluku u napuštanju položaja prvog čoveka Hitne pomoći doneo nezavisno od optužbi koje poslednjih dana stižu na račun ove ustanove.
- To je odluka koju sam doneo iz ličnih razloga i o kojoj sam već izvesno vreme razmišljao i nema veze sa optužbama “Doktora protiv korupcije” jer su one u potpunosti neosnovane. U Hitnoj pomoći je na neodređeno zaposleno 880 radnika. Svakog dana u ovoj ustanovi određen broj radnika izostane sa posla, bilo po osnovu godišnjeg odmora, bolovanja, specijalizacije ili slobodnih dana. Tako danas ima 141 radnik, koji je opravdano odsutan - navodi Ivančević. On dodaje i da broj od 1.058.197 intervencija predstavlja ukupan broj pruženih medicinskih usluga u 2012. godini. Ivančević je istakao da u Hitnoj službi radi samo četiri ili pet radnika na određeno i da su to nemedicinski radnici koji se plaćaju iz sopstvenih sredstava službe.

Poslednji komentari
  • mile Vreme: 29.01.2013 22:34h

    Na jednom konkursu otvorenom za vozaca hitne pomoci, gde sam predao papire, su mi tacno rekli da uzalud predajem jer se zna kako se dolazi. lepo spremis 6.000 eur i predas papire, sramota pa narawno da odlaze kad su swe pokrali

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP