Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UDARILA KRIZA

U Hrvatskoj sve više krađa iz naftovoda i gasovoda!

Autor: Tanjug | 15.06.2015 - 13:37:00h | Komentara: 0

Policija je u Hravtskoj od 2009. do danas pronašla dvadesetak ilegalnih priključaka na naftovode i gasovode i podnela pedesetak prekršajnih prijava protiv poznatih i nepoznatih počinilaca.

Gasovod | Ilustracija: Profimedia

Gasovod | Ilustracija: Profimedia

Kod onih koji su otkriveni, pretragom pripadajućih ilegalnih skladišta, obično se nađe po nekoliko hiljada litara benzina (gazolina), što znači da je Ini načinjena šteta od pet do sedam hiljada kuna (660 do 920 evra).
Prema proceni dvojice Ininih direktora, koji su u glasilu Hrvatskog udruženja naftnih inženjera (HUNIG) nedavno objavili članak o ilegalnim priključcima na naftovode i gasovode, ukupno je Ina na taj način poslednjih godina oštećena za oko deset miliona kuna (1,3 miliona evra), preneo je portal Seebiz.
Uz krađu gazolina, krade se, prema glasilu HUNIG-a, i oprema na naftovodima i gasovodima.
Ispred štete za kompanije i državu, u prvi plan se, međutim, stavlja opasnost od eksplozije do koje može doći zbog nestručnog rukovanja na cevima.
"Čudim se što državne službe koje su za to zadužene bolje ne prate krađu 'gazolina' iz cevovoda", rekao je Slobodnoj Dalmaciji Dražen Pavlović, načelnik opštine Velika Ludina u kojoj se nalazi Okoli, najveće skladište gasa u Hrvatskoj.
'Gazsolin' o kom govori Pavlović je u stvari benzin slabijeg kvaliteta koji teče cevovodima ka rafinerijama gde se priprema za tržište. Najčešće se krade bušenjem i stavljanjem posebne naprave na cev pomoću koje se vadi.
"Na 'gazu', kako je mi ovde zovemo, mogu ići stariji automobili koji su već za otpis, a navodno se toči i u skutere ili mopede", objasnio je Pavlović.
On, međutim, ne može da se načudi zašto policija revnosnije ne interveniše po tom pitanju, jer se kradljivci i distributeri 'gaze' mogu veoma lako otkriti, s obzitom na to da ih poznaje celo lokalno stanovništvo.
"Ima tu posla i za poreske i carinske službenike, a lokalne vlasti su nemoćne, jer su cevovodi u vlasništvu kompanija, pa komunalni redari ne mogu da zalaze na privatne posede", kaže Pavlović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP