Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTNO PONAŠANJE NADLEŽNIH U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI PALILULA

U jaslicama nema mesta za bebu čija je majka invalid?

Autor: A. Medaković | 11.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 10

Predškolska ustanove Palilula iz Beograda odbila je da primi u jaslice vrtića “Slavujak” 14-mesečnu bebu Slađane Stojković iz Beograda, koja je majka troje dece i godinama boluje od multiple skleroze, uz navodno objašnjenje da im je dostavila staru dokumentaciju.

Rečeno mi je i da je Danilo treće dete, a pošto se za njih ne plaća boravak u vrtiću, on zauzima mesto nekog drugog deteta koje bi plaćalo

Rečeno mi je i da je Danilo treće dete, a pošto se za njih ne plaća boravak u vrtiću, on zauzima mesto nekog drugog deteta koje bi plaćalo

Kako za “Alo!” ističe Stojkovićeva, ona je za mesto u jaslicama konkurisala u februaru, ali pošto u međuvremenu dete nije primljeno, ponovila je zahtev u maju. Ipak, ni činjenice da je mali Danilo treće dete, da njegova starija sestra Anastasija već pohađa taj vrtić, kao i da je Slađana invalid, nisu pomogle da se njegovo ime nađe na listi primljene dece.


- Kada sam zimus podnosila zahtev sa kompletnom dokumentacijom za upis deteta u vrtić, rečeno mi je da će Danilo sigurno biti primljen, jer ispunjava sve uslove. Ali, takođe mi je rečeno kako je on treće dete, a pošto se za njih ne plaća boravak u vrtiću, on zauzima mesto nekog drugog deteta koje bi plaćalo. Ponovo sam konkurisala u maju, ali ime mog deteta ni sada se nije našlo na spisku - ogorčena je Stojkovićeva. Ona dodaje da je juče bila u PU Palilula da vidi zbog čega njen sin nije primljen u jaslice.

Slađana Stojković

Slađana Stojković

- Rečeno mi je da sam prilikom konkurisanja podnela staru medicinsku dokumentaciju i da je potrebno da se dostavi nova. Nisam uspela da im objasnim da ja već godinama bolujem od multiple skleroze, te da se moje stanje može samo pogoršati, a nikako poboljšati. Njih to ne interesuje. Sada ponovo moram da obilazim ustanove i da jurim doktore da predam novu dokumentaciju - navodi Stojkovićeva. Ona je, kako ističe, očajna zbog javašluka koji vlada u institucijama koje bi trebalo da vode računa o deci i porodici, jer je zbog bolesti češće u bolnici nego kod kuće.

- Koliko je ceo sistem truo, najbolje pokazuje to što me jedna od radnica u vrtiću napala zbog toga što želim da upišem dete u jaslice, a sedim kod kuće. Kada sam joj rekla da sam bolesna, pitala me što sam onda rađala decu - kaže naša sagovornica i dodaje da se pita šta mogu da očekuju drugi roditelji, kada ona kao invalid i majka troje dece ne može da upiše dete u jaslice.

Nadležni bez odgovora

U pokušaju da dobijemo odgovor na pitanja zbog čega u PU Palilula nije bilo mesta za treće dete Slađane Stojković, koja od 2007. godine boluje od neizlečive bolesti, poslali smo pitanja Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Na to pitanje nismo dobili odgovor ni u predškolskoj ustanovi, jer se niko nije javljao na telefon.

Poslednji komentari
  • Snezana Vreme: 11.06.2014 09:09h

    zaista je zalosno ovo sto nam se desava , zar mi koji smo oboleli od MS nemamo nikakva prava . ja licno bolujem od iste bolesti jos od 2000 god . i nikakvu pomoc osim invalidske penzije nemam koja je 13288,00din , a od skoro sam i samohrana majka dvoje maloletne dece.

  • Mara Vreme: 11.06.2014 09:25h

    Pa kako ih samo nije sramota? Ima li nadleznih za takve stvari? Nema. Ooo, Srbijo neka ti je Bog upomoć.

  • ana Vreme: 11.06.2014 10:43h

    bruka i sramota za nasu drzavu,nemam reci

  • rosa Vreme: 11.06.2014 11:50h

    A zasto dajete vase bebe u jaslice ako ste nezaposlene,zar vam nije zao da dajete vasu decu nepoznatim zenama da ih odgajaju umesto same da to radite?

  • Milena Čeliković Vojnović Vreme: 11.06.2014 12:08h

    I ja bolujem od multiple skleroze. Moje dete ide u vrtić "Sanjalica" u Jablaničkoj ulici. Kada sam im podnosila dokumenta o svojoj bolesti i da sam invalidna osoba, rekli su mi da to ne utiče na vrtić jer da bi invalidnost uticala na vrtić, DETE MORA DA BUDE INVALID.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP