Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OMILJENO LOVIŠTE JOSIPA BROZA

U Karađorđevu se sastajali i Tuđman i Milošević!

Autor: M. K. | 17.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Trojica članova Predsedništva BiH odazvali su se pozivu premijera Srbije Aleksandra Vučića da dođu u Srbiju, a hrvatski predstavnik kolektivnog šefa države Dragan Čović najavio je da bi to trebalo biti 22. ili 23. jula. Sastanak premijera Srbije sa sva tri člana Predsedništva BiH trebalo bi da bude održan u vojnom kompleksu u Karađorđevu, koji je nekada bio omiljeno lovište Josipa Broza.

Nekad bilo: Milošević,  Izetbegović i Tuđman

Nekad bilo: Milošević, Izetbegović i Tuđman | Foto: Profimedia

Na istom mestu gde Vučić treba da se sastane sa tročlanim Predsedništvom BiH i sa njima razgovara o budućnosti regiona, pre 24 godine su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovarali podelu Bosne. Usmeni dogovor predsednika Srbije i Hrvatske nikada nije zaživeo, a ovaj ekskluzivni kompleks i pored više najava da će biti prodat još uvek je u vlasništvu države Srbije.

Kompleksom upravlja Ministarstvo odbrane, a nekadašnja rezidencija Josipa Broza u Karađorđevu prostire se na 436 hektara, od čega je više od polovine pod šumom, a u sklopu kompleksa je 16 veštačkih jezera. Državni vrh sa svojim gostima odseda u Vili za odmor - glavnoj rezidenciji Karađorđeva. U dvospratnoj kući nalaze se saloni, dve trpezarije, radni kabinet i 12 soba za prenoćište. U aneksu se nalazi predsednički apartman, koji je liftom povezan sa bazenom i delom za rekreaciju.

Mi smo ovde samo lovili: Tito i Brežnjev

Mi smo ovde samo lovili: Tito i Brežnjev

Nedaleko odatle nalaze se dva helidroma. Među najlepšim objektima kompleksa je sojenica ili, kako joj je zvaničan naziv, Kuća na vodi. Staze za šetnju u okviru kompleksa duge su nekoliko kilometara, a jedna ima ime - „staza zdravlja“, koje je smislio Tito. Tom stazom šetali su i Milošević i Tuđman. Zidove svih odaja ukrašavaju umetničke slike najvećih jugoslovenskih slikara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP