Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SREDNJI VEK NA INSTITUTU ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO U VIŠEGRADSKOJ

U Kliničkom centru popovi odlučuju o abortusima!

Autor: Sanja Đorđević | 15.06.2013 - 00:09:00h | Komentara: 19

Iako je prekid trudnoće u Srbiji regulisan zakonom po pravilima struke, o tome da li će nekoj pacijentkinji biti urađen abortus u Kliničkom centru Srbije odlučuju i sveštenici!

Na spisku aktivnosti  SPC ostaje još samo  ubacivanje u Upravni  odbor „Audija“

Na spisku aktivnosti SPC ostaje još samo ubacivanje u Upravni odbor „Audija“ | Foto: Aleksandar Koković

Kako „Alo!” saznaje, lekari na Institutu za ginekologiju i akušerstvo KCS obavezni su da pacijentkinje koji traže prekid trudnoće upute na razgovor sa sveštenikom Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u KCS. Ovakvu, u najmanju ruku spornu praksu uvelo je rukovodstvo KCS davne 2002. godine, ali se njihova odluka i dalje sprovodi. A pored toga i jedan od članova Etičkog odbora KCS, koji u određenim situacijama direktno odlučuje o izvođenju abortusa, takođe je svešteno lice, što je, kako „Alo!” saznaje, protivzakonito!

Klinički centar u Beogradu

Klinički centar u Beogradu

Ministarka promenila mišljenje?


Otkud i zašto sveštenici sede u KCS i ima li ih i u drugim zdravstvenim ustanovama i zašto nema predstavnika drugih veroisposvesti, u Ministarstvu zdravlja nisu imali odgovor. Kratko su poručili da su adresa za naša „postavljena pitanja” rukovodioci zdravstvenih ustanova. Ovakav stav ministarstva čudi imajući u vidu da je ministarka Slavica Đukić Dejanović nedavno izjavila da je neprihvatljiv zahtev SPC prema državi za zabranu abortusa.

- Zakonom je precizirano da članovi Etičkog odbora mogu biti samo zaposleni lekari i pravnik, ali ne i sveštenici. Odakle takvo lice u KCS, pitanje je za menadžment, koji ga je tu postavio - rekla je za „Alo!” dr Tatjana Radosavljević, direktor Lekarske komore Srbije, koja napominje da Etički odbor procenjuje o mogućnosti abortusa kod žena posle 20. nedelje trudnoće.
Odlukom KCS iz 2002. godine do koje je „Alo!” došao nalaže se Institutu da obezbedi da svi pacijenti koji traže i ispunjavaju uslove za prekid trudnoće dobiju preporuku zdravstvenog radnika da mogu obaviti razgovor sa sveštenikom SPC koji se nalazi u KCS. Istim aktom je pokrenuta inicijativa kod tadašnjeg ministarstva da se u sastav Etičkog odbora u toj zdravstvenoj ustanovi uvrsti i sveštenik SPC. Odluke su i dalje na snazi.

Ginekolozima naloženo da  upućuju samo na SPC, ali ne i na  duhovnike drugih veroispovesti

Ginekolozima naloženo da upućuju samo na SPC, ali ne i na duhovnike drugih veroispovesti | Foto: Shutterstock


- Zdravstveni radnici imaju obavezu samo da pacijentkinjama zainteresovanim za prekid trudnoće koje izraze želju za razgovorom sa sveštenim licem pruže informaciju da Klinički centar ima duhovnika - sveštenika SPC i o terminima kada je on dostupan - tvrdi dr Saša Kadija, zamenik direktora Instituta u KCS i dodaje i da je služba duhovnika KCS na raspolaganju i svim ostalim pacijentkinjama Klinike.

KCS možda izbaci popa?

U Kliničkom centru potvrdili su našem listu da je izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti 2005. godine propisano da članovi Etičkog odbora mogu biti samo zaposleni zdravstveni radnici i pravnik izvan zdravstvene ustanove.
- U toku su pripreme za usvajanje novog statuta i nove sistematizacije. To znači da će odluke iz prethodnog vremena biti stavljene pod lupu i usklađene sa zakonima koji su u međuvremenu ili izmenjeni ili doneti novi - poručili su iz te ustanove.

Poslednji komentari
  • Boban Žigić Vreme: 15.06.2013 01:18h

    U Audiju mogu da odlučuju samo ako kupe dovoljan broj akcija, a koliko para imaju, ni to me ne bi čudilo. Ali čudi me da vi pišete o tome, Srbija je sekularna država i ne znam zašto se ovo uopšte dozvoljava.

  • Radovan Vreme: 15.06.2013 02:36h

    Jer ovo opet neka promocija abortusa? Zar nas ne unistava bela kuga, zar ce odlazak na abortus postati normalnija stvar od odlazaka kod stomatologa? Pravoslavna Crkva je protiv abortusa, pa i Katolicka, pa i Muslimanska zajednica i sve redom, ni jedna ne podrzava abortus-UBISTVO NERODJENOG DETETA!!!!!! Tako da nemate pravo osudjivati neku od zajednica vernika zato sto ima svog predstavnika na takvom mestu a druge ne, to je tehnicko pitanje i vrlo resivo ! pa pokazite svoju sposobnost, resavajte probleme umesto sto osudjujete. A cenjenoj autorki ovoga clanka bi predlozio da ako vec nije, porazgovara sa nekim ginekologom o nacinu na koji se vrsi abortus, pa neka kroz 3 dana iskreno kaze jer mogla da za ta 3 dana nakon razgovora sedne i ruca kao normalan covek. Abortus je nemoguce zabraniti, ali ga treba svesti na minimum, a ne praktikovati.

  • Predrag Vreme: 15.06.2013 04:05h

    A sta ako je zena ateista?

  • masa Vreme: 15.06.2013 08:35h

    ..STVARNO SE TI POPOVI MESAJU U SVE SVERE ,,,,KO MARGARIN....DOSADNI SU VEC VISE,NEKA ONI RADE SVOJ POSAO,A NE KO CE DA RODI A KO NE...FFUUUUJJJJJJ

  • zoran Vreme: 15.06.2013 09:01h

    zato smo tu gde jesmo u srednjem veku

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP