Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TUGA I NEMOĆ

U narodnim kujinjama svoj jedini obrok u toku dana nađe preko 11 000 dece

Autor: | 06.10.2014 - 14:11:00h | Komentara: 0

topa siromaštva dece u Srbiji je 11,4 odsto, a više od 11.000 dece hrani se u narodnim kuhinjama, rečeno je danas u Beogradu na otvaranju Dečije nedelje, koja će trajati do 12. oktobra.

Narodna kuhinja

Narodna kuhinja

Načelnica odeljenja za prava deteta zaštitnika građana Snežana Nešić kazala je u Domu omladine Beograda da je prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku iz 2013. godine svako deseto dete siromašno.
"Stopa siromaštva dece u 2013. godini je 11,4 odsto i veća je u odnosu na stopu siromaštva odraslih koja iznosi osam odsto", kazala je ona i dodala da su gotovo trećina dece (28 odsto) korisnici usluga socijalne zaštite".
Nešić je kazala da je Srbija postigla napredak u sistemu socijalne zaštite i to kroz razvijanje hraniteljstva kao vida alternativnog sistema porodičnog staranja o detetu.
Prema njenim rečima, restriktivne mere štednje dovele su do gubitka nekih već uspostavljenih vidova podrške roditeljima i deci sa posebnim potrebama, kao što su dnevni boravak, personalni asistent, stanovanje uz podršku.

Vrtić

Ovogodišnja Dečija nedelja održava se pod sloganom "Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica" i posvećena je osnaživanju porodice i stvaranju uslova da svako dete ima pravo da odrasta u porodičnom okrženju.
Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Branka Gajić istakla je da je cilj ministarstva da deca imaju nasmejano i srecnnno lice i da žive u biološkim porodicama, kao i da se poveća broj hraniteljskih porodica.
Jadranka Milanović iz UNICEFA navela je da se u Srbiji, prema istraživanju, smanjila učestalost fizičkog i verbalnog nasilja kao metoda vaspitanja u porodici.
Prema istrživanju Zavoda za statistiku koji je rađen u saradnji sa UNICEF-om, pre pet godina procenat roditelja koji koriste takve metode bio je 67 odsto, a ove godine je taj procenat 43 odsto, kazala je Milanović.
Ljubica Beljanski Ristić iz organizacije Prijatelji dece Srbije istakla je da je porodica "prva zajednica za dete" i mesto gde uči kako da komunicira i da se kritički odnosi prema nečemu.
Tokom ovogodišnje Dečije nedelje, između ostalog, biće održana Sednica učeničkih parlamenata u Domu Narodne skupštine na kojoj će učestvovati 50 srednjoškolaca iz cele Srbije, Festival dečijeg stvaralaštva na Kalemegdanu, prijem za decu iz ustanova socijalnog zbrinjavanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Dečija nedelja je prvi put obeležena 1934. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP