Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„SEKOND HEND“ PRODAVNICE

U Novu godinu
ušli u EU dronjcima!

Autor: A. Medaković | 03.01.2013 - 23:31:00h | Komentara: 2

Besparica, koja se iz godine u godinu sve više oseća, naterala je one željne novih novogodišnjih krpica da kupovinu u luksuznim šoping centrima zamene „sekond hend“ prodavnicama i autlet centrima.

U 2012. godini iz Nemačke, Rumunije i Mađarske  u Srbiju uvezeno više od 2.000 tona polovne  garderobe u vrednosti od dva milion

U 2012. godini iz Nemačke, Rumunije i Mađarske u Srbiju uvezeno više od 2.000 tona polovne garderobe u vrednosti od dva miliona evra | Foto: RAS

A da i tokom godine umesto za novim modelima garderobe sve češće posežemo za rabljenom odećom, najbolje svedoči podatak da je u Srbiju u protekloj godini uvezeno više od 2.000 tona polovne garderobe.


- U 2012. godini uvezeno je 2.012.944 kilograma odeće iz Nemačke, Rumunije, Mađarske, Kanade i Velike Britanije. Vrednost uvezene garderobe iznosila je 2.002.626 evra - ističu u Upravi carina i dodaju da je u odnosu na 2011. godinu prošle godine u Srbiju uvezeno skoro 19 tona više polovne odeće.

Koliko je prodaja iz druge ruke postala unosan biznis, pokazuje i činjenica da “sekond hend” radnje niču kao pečurke posle kiše, a za razliku od gotovo avetinjskih trgovinskih centara, u ovim prodavnicama se potrošači bukvalno grabe za komad odeće.

Kako ističu prodavci u radnjama, dolaze im i stari i mladi, ali kupuju samo žene.

Besparica pokrenula  novi biznis: „Sekond  hend“ radnji ima na svakom koraku

Besparica pokrenula novi biznis: „Sekond hend“ radnji ima na svakom koraku | Foto: Robert Getel

- Uđu parovi, ali garderobu kupuju žene. One, doduše, imaju i veći izbor, ali su i spremnije da kupe nešto što je neko pre njih nosio - navodi Jelena. G, prodavačica iz “sekond hend” radnje sa Zvezdare.


S njom se slaže i studentkinja Dragana Grbić, koja znalački prevrće po košari na kojoj piše „sve za 300 dinara“.


- Ovde sam pre dve nedelje kupila brus, firmiran, za 300 dinara. A i haljinu za doček Nove godine sam ovde pazarila. Ne smeta mi što ju je neko pre mene nosio. Voda i sapun sve operu. Bitno mi je samo da mi je dobro stajala i da nije bila skupa - navodi naša sagovornica i dodaje da je za nju potrošila 1.000 dinara.
A da je kriza i te kako uzdrmala kupovnu moć ovdašnjih dama, te da se danas sve više vodi računa o tome da se prođe što jeftinije, pa makar se u novogodišnjoj noći nosio i prošlogodišnji model, najbolje svedoče podaci da se iz dana u dan povećava i broj kupaca u autlet centrima.

Da nemate neku kapu za mene?

Da nemate neku kapu za mene?

Tako u “Fešn park autlet centru” u Inđiji, koji slovi za najveći u Srbiji, ističu da su za manje od osam meseci, koliko je otvoren ovaj centar, imali oko 800.000 posetilaca, što u prevodu znači da svaki mesec u njemu kupuje oko 100.000 stanovnika ili celo Kraljevo. A da se borba, bez obzira na to, vodi bukvalno za svakog kupca, pokazuje i podatak da je pred novogodišnji vikend na već snižene cene garderobe još dodato ekstra sniženje od 30 odsto.
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 04.01.2013 10:30h

    oni koji finansiraju i planiraju gradnju tržnih centara treba da znaju da su oni i narod dva sveta, dve države. Ta mi ni plate nemamo!!!!!Dobro je da imamo i buvljake samo da nam ih ovi povampireni ne ukinu. Nadam se da neće bar dok je ova vlast.Mi smo srećni dok imamo i parice i za buvljak. Od jednog komada garderobe iz butika možemo da živimo ceo mesec. Zgražavam se kad čujem da je neko (narav nio državni činovnik, ko će drugi ) dao i 5000 dinara za obuću.Šteta za velike investicije u trgovačke centre. Svi će propasti u skorije vreme.Čiji god da je nova bačen je uzaludno. Plus sve to što može kod nas da se kupi je u inostranstvu znatno jeftinije. Ovaj narod ima nekoliko stepenica jahača dobro da je još uvek živ. Pozdrav narodu.

  • giant Vreme: 04.01.2013 11:47h

    Ja se oblačim na Limundu, odn. Kupindu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP