Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE: VUK RAŠOVIĆ (74), NAJSTARIJI DŽUDISTA NA SVETU

U osmoj deceniji trenira šest sati dnevno!

Autor: Jelena Paunović | 28.07.2013 - 08:02:00h | Komentara: 3

Najstariji džudista na svetu je Srbin - sedamdesetčetvorogodišnji Vuk Rašović. Zahvaljujući njemu do sada je 19 puta svirana naša himna svuda po svetu, a prošle godine u njegovoj 73. godini na prvenstvu sveta za veterane, u Majamiju, uzeo je dve medalje – srebrnu i bronzanu.

Vuk Rašović

Vuk Rašović | Foto: P. Marković

Međutim, kako kaže, njegov najveći uspeh u životu su deca. Iz dva braka ima ćerku Dijanu (43) i trojicu sinova - Branka (37), Relju (27) i Nebojšu (28), a od njih dve unuke i unuka.


Koja je tajna Vašeg dugogodišnjeg uspeha?
- To je svakako ljubav prema džudou kroz koji stičem prijatelje. I sada treniram oko šest sati dnevno. Trčim, plivam i borim se na treninzima. Veoma sam poštovan među takmičarima i nikada se nisam protivio odluci sudija.

Nije mu dosta treninga: Vuk Rašović

Nije mu dosta treninga: Vuk Rašović | Foto: P. Marković

Kako je počela vaša karijera?
- Moj komšija Vučica Radović, rođeni brat mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, je zaslužan za sve. Bilo je to 1954. u Bijelom Polju. Vučica je bio veoma talentovan za sve sportove. U jednom rvačkom zahvatu me bacio četiri-pet metara od sebe. Na svu sreću prošao sam bez posledica, ali taj let sam zapamtio kao senzaciju koju mi je objasnio brat Veljko Medenica, tada već rvač.


Sećate li se prve vaše borbe?
- Imao sam 20 godina. Počeo sam kasno da se takmičim, ali sam brzo napredovao, jer sam trenirao po tri puta dnevno. Verovali ili ne, 1966. godine na prvom velikom međunarodnom takmičenju, Kupu Jadrana u Splitu, za dva dana pobedio sam 10 rivala.

Najstariji džudista na svetu

Najstariji džudista na svetu | Foto: P. Marković

Da li ste se nekad uplašili za život s obzirom na prirodu sporta kojim se bavite?
- Bio sam klinički mrtav na takmičenju u Novom Sadu. Moj suparnik je iskoristio jedan od poteza koji nije bio dozvoljen i blokirao mi krvne sudove na vratu. Na snimcima sa takmičenja vidi se da sam već mrtav. Međutim, u publici je bio naš najpoznatiji kardiolog koji me je reanimirao. Meč je nastavljen, a ja sam izgubio.


trening

Trening | Foto: P. Marković

Kako Vas gledaju mlađe kolege?
- Poštuju me. U mečevima imaju problem da ne izgube od duplo starijeg takmičara, pa ulažu sve moguće napore. Bore se do poslednjeg atoma snage.


Koga od sportista pratite i zdušno za njega navijate?
- To je teniser Novak Đoković. Jednom sam njegovom ocu rekao da nam je on najlepši poklon koji smo mogli dobiti. Kad sam bio u Bangkoku njegov meč sam čekao do osam ujutru.

Novak Đoković je nešto najbolje što nam se desilo

Novak Đoković je nešto najbolje što nam se desilo | Foto: Reuters

Možete li da izdvojite neku anegdotu iz vaše karijere?
- To je svakako susret sa jednom doktorkom. Kada je videla da imam 100 kilograma počela je da me kritikuje da povedem računa o ishrani. Pitala me da li nekad potrčim za autobusom na šta sam ja odgovorio ne. Rekla mi je da ću umreti. Onda me zapitala da li idem u šetnje, a ja sam opet rekao ne. Opet je ponovila da ću umreti, ako tako nastavim. Samo sam joj odgovorio da ćemo pre ili kasnije svi umreti.

Veliki majstor
Šta biste istakli kao svoj najveći uspeh?
- Naravno da je to odluka Svetske džudo federacije da mi 2009. u Atlanti dodeli zvanje Velikog majstora džudoa. U Beogradu sam pre dve godine dobio nagradu za životno delo. Kao trener i pedagog do sada sam uveo u džudo oko 20.000 dece.

Pobedio Amera za sekund!
Koju borbu nikad nećete zaboraviti ?
- To je svakako finalni meč prvenstva sveta u Beču 2004. u superteškoj kategoriji. Rival mi je bio Amerikanac Lari Šonsi. Savladao sam ga tehnikom „učimata”, koja se najviše ceni. Sve se dogodilo tako brzo. Danas kad se sretnemo, on našu borbu opisuje u četiri reči: „Ja sam samo nestao”. Na tom šampionatu sve četiri moje borbe trajale su, ukupno, manje od jednog minuta.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 28.07.2013 08:58h

    VUCE LEGENDO...secas li se Nice 1978..pozdrav od bande..joca nos,mirek, kiki, vukovic,sredanovic,sefcet..a i badza te gleda s onoga sveta.da ne bese tebe zbog mladosti,neiskustva,neznanja/opsteg i jezika/ skoro svi bi zavrsili u zatvoru sto italijanskom,sto francuskom..ovako ubismo ih u dzudou..i znanjem i snagom.ponosan sam sto se znamo.NEDAJ SE.

  • Predrag Vreme: 28.07.2013 09:01h

    On je Crnogorac.

  • momazver Vreme: 28.07.2013 19:02h

    predraze...kako bilo...ljudi se dela na ljude i neljude.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP