Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NENAD POPOVIĆ, POTPREDSEDNIK DSS, NUDI ALTERNATIVU EU

U Rusiji je spas!

Autor: Ekipa Alo! | 23.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Nenad Popović, potpredsednik Narodne skupštine i Demokratske stranke Srbije, u intervjuu za „Alo!“ objašnjava zašto je zagovornik politike da Evropska unija ima alternativu.

Na istoku su i izvoz i nova radna mesta

Na istoku su i izvoz i nova radna mesta | Foto: Dušan Milenković

- Niko ne traži da Srbija prekine saradnju sa EU, naprotiv. Mi treba da razvijamo najbolju ekonomsku saradnju sa EU. Poštujem EU kao naše najveće izvozno tržište, ali naš izvoz u EU opada, dok izvoz u Rusiju raste. Izvoz u Rusiju ove godine porastao je 30 odsto. Izvoz sira je porastao četiri puta, izvoz mesa tri puta. Srbija 95 odsto ukupnog roda jabuka izveze u Rusiju. U Rusiji su i izvoz i nova radna mesta.


Rano je za koalicije

- Gde vidite DSS posle očekivanih izbora na proleće?
- DSS će nastaviti da vodi doslednu i principijelnu politiku zasnovanu na ideji o političkoj neutralnosti, za koju smatramo da je najsvrsishodnija za očuvanje naših državnih, nacionalnih i ekonomskih interesa. O eventualnim savezima pre ili posle izbora odlučivaće organi stranke kada za to dođe vreme.

- Šta to konkretno donosi Srbiji?
- Na izgradnji infrastrukture za Zimsku olimpijadu u Sočiju i drugim projektima u Rusiji radi više od 40.000 naših ljudi koji na taj način izdržavaju 40.000 porodica u Srbiji. To je isto kao da ste u Srbiji otvorili 400 fabrika sa po 100 zaposlenih. Ja ne znam nijednu našu građevinsku firmu koja je u poslednjih 15 godina dobila posao u Parizu ili Briselu, ali ih znam na desetine koje rade u Rusiji i Kazahstanu. To je zato što su najveće investicije danas na prostoru Evroazije, a ne u EU.

- Zar ideja o približavanju ovom savezu nije u suprotnosti sa stavom vaše stranke o političkoj neutralnosti?
- Evroazijski ekonomski savez je, kao što mu i samo ime kaže, ekonomski, a ne politički savez. Mi smatramo da Srbija treba da bude politički neutralna država koja će voditi balansiranu spoljnu politiku zasnovanu isključivo na sopstvenim ekonomskim interesima. Nama je potrebna podjednako dobra ekonomska saradnju kako sa EU tako i sa zemljama Evroazije.

Nenad Popović

Nenad Popović | Foto: Dušan Milenković

- Plašite li se da vas zbog vaših stavova optuže da ste ruski lobista u Srbiji?
- Ja sam uvek bio i biću samo srpski lobista, i u Rusiji i u svetu. Rusija je danas ekonomski mnogo dominantnija od EU. To se najbolje videlo na primeru Ukrajine. EU je ovoj zemlji ponudila 600 miliona evra, a Rusija je dala preko 20 milijardi evra. Krajnje je vreme da ostavimo po strani emocije i stereotipe i da počnemo da se vodimo isključivo srpskim ekonomskim interesima.

Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica

Voja nema alternativu


- DSS u januaru bira novo rukovodstvo. Da li očekujete neke promene u vrhu stranke?
- To je redovna skupština stranke koja se održava svake četiri godine. Predsedništvo stranke je jednoglasno donelo odluku da kandidat za predsednika bude Vojislav Koštunica.

Poslednji komentari
  • Zis Vreme: 23.12.2013 08:48h

    Nenad je umeren, kulturan i vrlo obrazovan covel. Mislim da bi pod njegovim rukovodstvom ova stranka imala znatno veci rejting.

  • momazver Vreme: 23.12.2013 08:57h

    Nisam pristalica ove elitisticko-kabinetsko intelektualne stranke/MA NISAM PRISTALICA NI JEDNE KAD VIDIM STA RADE I KOLIKI SU IM PUNI DZEPOVI,A NAROD- GLADAN/ali EKONOMSKI stavovi koje gospodin iznosi su do bola tacni.

  • aleksandar Vreme: 23.12.2013 10:44h

    Velika podrska za politiku Dss i realnost da Srbiji nije jedini spas u EU.Ovo je samo gubljenje vremena a tek nam slede blokade susednih zemalja a o Nemackoj da i ne pricam.

  • vladan Vreme: 23.12.2013 11:48h

    Srbija treba da se vodi svojim ekonomskim interesima! poslovi nisu u EU, nego na prostoru evroazije. S druge strane, ove zemlje nikada nisu uslovljavale nasu saradnju nekim politickim uslovima, kao sto EU radi sa Kosovom. Ja sam za evroaziju!

  • Nikola Vreme: 23.12.2013 14:06h

    Moze li neko da ima nesto protiv saradnje sa Evroazijskim savezom?NIti nas uslovljaju, niti su nas bombardovali i uvodili sankcije, a pri tome nasa roba, firme, radnici su tamo mnogo konkuretniji nego na zapadu. Ona stranka koja bude potencirala ovo pitanje, sa ekonomskog stanovista, imace moj glas

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP