Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODOMAĆILI SE

U Rusiji oko 15.000 radnika iz Srbije!

Autor: Tanjug | 21.05.2015 - 14:38:00h | Komentara: 0

U toku prošle godine oko 15.000 građana Srbije dobilo je mogućnost za radni angažman u Rusiji, a u toku je izrada Međudržavnog sporazuma za zapošljavanje kojim će se precizinije urediti oblast radnih odnosa, izjavila je danas šef Konzularnog odeljenja ruske ambasade u Srbiji Viktorija Vostrecova.

Radnici na gradilištu u Kujumbi

Radnici na gradilištu u Kujumbi (Rusija) | Foto: Profimedia

 

Ona je na predstavljanju brošure o obavezama legalnog zapošljavanja u Rusiji, pod nazivom "Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji" koju je pripremio Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije rekla da je velika većina poslodavaca odgovorna i da poštuje propise prilikom anagažovanja radnika.
Kako je kazala, ponekad se desi da radnici poveruju neodgovornim pojedinicma koji krše propise. Ona je navela da je u 2014. godini izdato je 15.000 viza od kojih su 8.000 radne vize i još približno toliko poslovne vize.
"Drago nam je da postoji interesovanje radnika iz Srbije da rade na teritoriji Ruske federacije gde su cenjeni kao visoko profesionalni radnici, a i bliski smo po mentalitetu", rekla je Vostrecova.
Velika većina srpskih poslodavaca je odgovorna i radi sve kako treba kada su u pitanju procedure, rekla je ona navodeći da se dešava da radnici ponekad poveruju pojedincima koji žele da posluju nelegalno.
Vostrecova je navela da se Ambasada RF uključila u izradu brošure kako bi se radnici informisali o tome kako mogu legalno da se zaposle.
Ona je navela da između 10.000 i 15 .000 radnika iz Srbije trenutno radi u Rusiji, budući da mnogi posle dobijanja radne vize mogu da sklope ugovor sa poslodavcem i ostanu još da rade.
Na pitanje da li postoje podaci koliko njih radi nelegalno u Rusiji, ona je kazala da ambasada ne raspolaže tim podacima, "ali je to mala brojka, i sasvim sigurno se ne radi o hiljadama ljudi".
Ona je kazala da je važno da radnici i njihove porodice koje odlaze u Rusiju imaju kontakt telefone, koji su navedeni i u brošuri, a putem kojih se mogu raspitati o svojim najbližima, kao i da bi radnici mogli da provere svoja prava ili prijave ukoliko imaju neki problem.
Vostrecova je navela da su nadležni državni organi u Rusiji tragediju koja se dogodila na poluostrvu Jamal gde je nastradalo šest srpskih radnika veoma ozbiljno uzeli u obzir i da je razmatraju.

Brošuru dele na aerodromu!

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković rekao je da je taj sindikat zbog pogibije naših radnika na poluostrvu Jamal organizovao kampanju koju sprovode svi sindikati iz oblasti građevinarstva o pružanju informacija radnicima kako legalno i pravilno mogu da dobiju radne vize u pojedinim zemljama.
Brošura bi, kako je kazao, trebalo da posluži radnicima da se informišu pod kojim uslovima i šta je potrebno da bi legalno radili u Rusiji kako ne bi podlegli prevarama i lažnim obećanjima.
Kako je rečeno, kampanja će biti nastavljena i u drugim gradovima, kao i na beogradskom aerodromu gde će u vreme kada su planirani letovi za Moskvu i druge ruske gradove biti podeljena putnicima. Brošure će moći da se dobiju i u prostorijama ruske ambasade.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP