Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPREMAN DA ISPRIČA SVE

U Šarićevoj mreži i dva političara!

Autor: Novosti | 19.03.2014 - 22:04:00h | Komentara: 1

Vođa najvećeg narko-kartela sa ovih prostora, u očekivanju pojavljivanja pred krivičnim većem Specijalnog suda, spreman da progovori o saučesnicima. Ljut na dvojicu pedstavnika bivše i sadašnje vlasti. U bekstvu još 18 pripadnika ovog klana.

Ovako sad izgleda Darko Šarić

Darko Šarić

Pljevaljski  narko-bos Darko Šarić (44), koji se pre dva dana predao Srbiji, spreman je da ispriča sve o svojim političkim i ekonomskim saučesnicima. Posebno je ljut, kako nezavnično saznajemo, na dvojicu političara iz prethodne i aktuelne vlasti, za koje smatra da su ga „prodali“.
Vođa najvećeg narko-kartela sa ovih prostora, navodno, pominjao ih je i tokom leta od Podgorice do Beograda, ne krijući ozlojeđenost „za ono što su mu učinili“. Prethodno je avionom sa švajcarskom zastavom, u vlasništvu firme iz Bazela, doleteo, prema zvaničnim državnim izvorima, iz Venecuele.
U ovom trenutku, međutim, u bekstvu je još 18 pripadnika ovog narko-klana. Ono što je najinteresantnije je činjenica da našim pravosudnim organima nije dostupan Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, Šarićeva direktna veza sa političarima i biznismenima u Srbiji. Njegova sudbina, međutim, je u ovom trenutku veoma neizvesna.

Odavanje službenih tajni

Advokat Baćević je istakao da još nije zakazano saslušanje Darka Šarića kao svedoka u predistražnom postupku koji se vodi protiv Branka Lazarevića, otpravnika poslova Ambasade Srbije u Atini, a nekadašnjeg šefa kabineta ministra MUP, advokata Radovana Štrpca, Borisa Gare, zamenika načelnika Službe za specijalne istražne metode i Rodoljuba Radulovića. Svima se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dok su Lazarević i Gara osumnjičeni za odavanje službene tajne, tačnije, odavanje informacija o praćenju i prisluškivanju pripadnika Šarićeve grupe, dok su Štrbac i Radulović osumnjičeni za podstrekavanje.

- Nameće se teza da je, zapravo, Radulović glava ove mafijaške hobotnice - kaže izvor „Novosti“ upućen u dešavanja i istragu oko klana. - Ipak, njega već dugo nismo uspeli da lociramo. Nagađamo da je dobro sakriven negde u Južnoj Americi ili Španiji, ali i da više nije među živima. Njegova smrt odgovara mnogima. Naredni meseci pokazaće, makar u naznakama, gde je Radulović i da li mu se nešto desilo.

I ovaj Kotoranin je na optužnici za krijumčarenje blizu dve tone kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu. Ipak, o preostalih 18 begunaca, od kojih su trojica optužena za pranje novca, jedino o Raduloviću nema nikakvih podataka, pa čak ni nezvaničnih.

Ipak, dok srpska policija i bezbednosne službe sa ostalim kolegama iz sveta, tragaju za njima, pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu traje sudski postupak. Na optuženičkoj klupi selo je njih 11.

- Šarić priprema odbranu, ali još nije sigurno da li će i početi sa njenim iznošenjem u ponedeljak, za kad je zakazan nastavak glavnog pretresa za nelegalnu trgovinu kokaina iz Južne Amerike za Evropu ili će zatražiti dodatno vreme - kaže njegov advokat Radoslav Baćević. - U svakom slučaju, nećemo tražiti odlaganje, već će suđenje biti nastavljeno po planu, izvođenjem dokaza, kao što je i bilo planirano pre nego što se Šarić predao.

Baćević je u sredu posetio svog klijenta u pritvorskoj jedinici Specijanog suda. Naglasio je da odlaganje neće tražiti, jer ne žele da opstruišu proces.

- Šarić već uveliko čita optužnice koje ga terete za krijumčarenje oko 5,7 tona kokaina i za pranje oko 22 miliona evra - kazao je Baćević i dodao da se njegov klijent dobro oseća i da se ne žali na uslove u pritvoru.

U dosadašnjem sudskom postupku protiv Pljevljaka i pripadnika njegove krimilane grupe, veliku pomoć pružila su trojica svedoka saradnika, Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Vuković je svojevremeno video-linkom svedočio iz Beograda na suđenju u Ljubljani, slovenačkim pripadnicima Šarićevog kartela. On je ispričao da je novac od prodaje droge u Evropi prebacivan u Sloveniju, gde su manje novčanice razmenjivane u one od po 500 evra i potom nošene u Južnu Ameriku za nabavku nove droge.

Naveo je da je kokain kupovan u Argentini, da bi se zatim dopremao do Urugvaja, gde je tovaren na jahte. Kasnije bi se na okeanu tovario u prekookeanski brod na putu za Južnu Afriku. Kad bi kokain stigao u Južnu Afriku, opet bi se utovario na brod koji bi ga preneo do Evrope. Stanice su bile u Italiji i Sloveniji.

Kada je reč o pranju para, dosadašnja istraga je pokazala da je Šarić uz pomoć ljudi iz sveta politike i biznisa stvorio pravu „mašineriju“. Osnovano je više od 50 firmi, čiji je jedini cilj bio da se u legalne tokove ubaci novac zarađen od trgovine kokainom. Šarić je, prema dostupnim informacijama, osnovao tri firme u američkom gradu Delaver, koje se kao osnivači pojavljuju u više od 30 firmi, nekoliko klubova, hotela, vrtića.

Od toga je devet firmi osnovano u Crnoj Gori, dve u Hrvatskoj, jedna u češkoj prestonici Pragu i 25 u Srbiji. Tokom suđenja za pranje para najviše se govorilo o firmi „Municipijum S“ kojom je rukovodio sada svedok saradnik Joksović. Ova firma se pojavljuje kao vlasnik i suvlasik mnogih drugih preduzeća.

Miljko Radisavljević, o Šariću, za „Novosti“: Može da napravi sporazum

Miljko  Radisavljević

Miljko Radisavljević | Foto: Željko Šafar

Darko Šarić ne može da dobije status svedoka saradnika, ali može da sklopi sporazum o priznanju krivičnog dela. Takav predlog može da uputi Tužilaštvu preko svog advokata, ali sa druge strane i Tužilaštvo može to isto da mu predloži.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, u izjavi za „Novosti“ ističe da postoji mogućnost za sklapanje sporazuma, ali da u ovom trenutku o tome ne želi da govori.

- Mi još nismo čuli kako će se Darko Šarić braniti - kaže Radisavljević. - Formalno-pravno gledano ta mogućnost postoji za svakog okrivljenog, pa i za njega.

Radisavljević napominje da niko iz Tužilaštva nije razgovarao sa Šarićem i da će njihov prvi kontakt biti u ponedeljak kada se nastavlja glavni pretres u postupku za trgovinu narkoticima. Pored toga, on će biti ispitan i kao svedok u predistražnom postupku koji se vodi protiv Branka Lazarevića i ostalih osumnjičenih za odavanje službene tajne.

Na pitanje da li postoje još neki krivični postupci u kojima bi Darko Šarić mogao da ima ulogu optuženog ili svedoka, Radisavljević odgovara:

- Dok se stvari ne konkretizuju, odnosno dok se ne okončaju pojedini predistražni postupci koji su u toku, o kojima bi on mogao da ima neka saznanja, ne želim ništa da govorim.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 20.03.2014 06:19h

    Вештом организацијом државних органа заплењено је Шарићевих пет тона дроге!Уз присуству камера полиција је сутрадан спалила педесет киограма дроге!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP