Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONFERENCIJA O TERORIZMU

U Siriji i Iraku bori se više od 30 naših državljana

Autor: Beta | 29.04.2015 - 11:15:00h | Komentara: 0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da se preko 30 srpskih državljana nalazi u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku, a da je, prema podacima kojima se raspolaže, 10 osoba stradalo.

Konferencija o terorizmu

Konferencija o terorizmu | Foto: Tanjug/Dragan Stanković

"Region Balkana postaje sve primamljivije područje za regrutaciju", rekao je Stefanović otvarajući konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana.
On je kazao da su podnete krivične prijave protiv osam osoba osumnjičenih da su povezani sa terorizmom, a da je protiv pet osoba postupak u toku.
"Terorizam je globalni problem koji ne poznaje granice, ne preza ni od čega", istakao je Stefanović osudivši najnoviji napad na stanicu policije u Zvorniku kada je ubijen jedan policajac, kao i napade na civile širom sveta.
Ministar je najavio donošenje Strategije za borbu protiv terorizma u nasjskorijem periodu.
Kako je precizirao, Strategijom će biti povećan značaj policajaca u lokalnim zajednicama a u cilju direktnog prikupljanja informacija i obaveštajnih podataka koji će se dalje koristiti u sprečavanju radikalizacije i regrutovanja lica kao počinilaca terorističkih dela.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da se mora sprečiti regrutacija preko interneta i radikalizacija nasilnog ekstremizma i da je ključ uspeha u bliskoj saradnji zemalja članica EU, kao i regiona Balkana.
"Sve naše zemlje suočavaju se sa velikim opasnostima koje prete od terorizma, a glavna pretnja dolazi od grupa koje deluju u Siriji i Iraku",  istakao je Devenport.
Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi rekao je da je sve veći broj ljudi koji odlaze u Siriju i Irak i da iz godine u godinu raste opasnost od terorizma.
"Mete su svi, radikalizam je sveprisutan", naveo je Kirbi.
I šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard ocenio je da se regrutacija vrši iz celog sveta, uključujući i Srbiju i da postoji veliki priliv boraca u konfliktnim zonama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP