Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEKI NOVI KLINCI

U "sivim domovima" sve više dece iz "finih kuća"

Autor: novosti.rs | 24.12.2014 - 10:35:00h | Komentara: 1

U beogradskom Zavodu za vaspitanje dece i omladine sve je manje dece koja dolaze iz romskih porodica, ali je zato sve više dece intelektualaca.

Nasilje je  teško iskoreniti, ali je ovakvih slika manje nego ranije

Foto: Goran Srdanov

Ni deca intelektualaca više nisu retkost u domu. Naslednici lekara, profesora univeriteta, vlasnika velikih firmi nisu danas imuni na bežanje od kuće, skitnju, krađe... Iskustvo vaspitača Zavoda za vaspitanje dece i omladine "Vasa Stajić" u Beogradu govori da imućni i obrazovani roditelji ne pokazuju veće interesovanje za treman svoje dece, ali su zato oni sa tanjim novčanikom mnogo iskreniji.

Dragan Rolović, direktor beogradskog "Sivog doma", čitav životni i radni vek je proveo u Ulici Jove Ilića. Još kao dete igrao se sa "domcima", a danas o njima brine. Kaže, za 28 godina rada u penziju je ispratio samo troje kolega. Većina je odustala od učešća u rešavanju tuđih problema, a ima i onih koji nisu dočekali prvu penziju.

- Deca ovde dolaze ne zato što žele, već zato što ih je život izudarao - priča direktor.

Nasilje

Foto: Nebojša Raus

Statistika se u odnosu na period od pre dve i  po decenije drastično promenila. Tada je najveći broj štićenika u dom "Vasa Stajić" dolazio iz romskih porodica, oko 70 odsto. Danas je situacija mnogo  drugačija, njih je svega 15 procenata. Ostali su članovi disfunkcionalnih porodica, žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, svedoci nasilja među najbližima, neki čak i ubistava.

I dok je nekada ova ustanova bila poslednja stanica za kradljivce čokoladica, sada je sve više učesnika teških krađa, razbojništava, a nije retka ni trgovina narkoticima.

- Svako deseto dete je iz solidno situirane familije. Nekada se sa 16 godina dobijao bicikl, a sada besna kola.

Rolović kaže da bi na našim ulicama bilo 20 puta više mališana da sistem socijalne zaštite ne funkioniše.

-Ovde deca dolaze, a da ne znaju čemu služi česma ili tuš, fond reči im je minimalan, neki su agresivni. Imali smo  dečaka koji je polomio 200 prozora, šest televizora, bezbroj ormarića, cipelarnika, ali smo ponosni na njihov napredak.

Prema priči vaspitača, najteži trenutak je kada odlaze iz doma. Mnogi se kasnije vrate sa suprugom i decom. Za njih je uspeh da postanu visokoškolovani, već da ponosni prošetaju domskom zgradom sa kesama punih slatkiša namenjenih nekim novim klincima.

Poslednji komentari
  • danko usr...ko Vreme: 24.12.2014 20:06h

    intelektualci su posvećeni sebi, svom napredovanju, dokazivanju u društvu, dok na svoju decu pažnju ne poklanjaju dovoljno, te onda tu istu decu ulica vaspitava. roditelji akademci-deca maloumnici.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP