Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALBANCI SLAVE

U Skoplju euforična
atmosfera povodom
100. godišnjice albanske države!

Autor: Ekipa Alo! | 25.11.2012 - 23:20:00h | Komentara: 3

U Skoplju je večeras održana centralna manifestacija povodom 100. godišnjice albanske države i dana albanske zastave, kojoj su prisustvovali premijeri Albanije i Kosova, Salji Beriša i Hašim Tači.

Skoplje, Albanci

Albanci slavili u Skoplju | Foto: AP

Manifestacija je održana u euforičnoj atmosferi u prepunoj dvorani "Boris Trajkovski", najvećoj u Makedoniji, u kojoj je bilo oko 20.000 ljudi.

U publici su se videle samo albanske crveno-crne zastave, a govornici, među kojima su bili Tači i Beriša, euforično su pozdravljani. Njih dvojicu su pre poslave posetili spomenik Ademu Jašariju, jednom od osnivača OVK, koji je nedavno podignut u okolink Skoplja. U dvorani je prevladavala je nacionalistička retorika, o dostignućima Albanije u proteklih 100 godina, o nezavisnosti Kosova, o stanju u kome se nalaze Albanci u Preševu, Makedonji i delovima Grčke.


Na početku je intonirana himna Albanije, a manifestaciji su iz Makeodnije prisustvovali vicepremijer Musa Džaferi i lider vladajuće stranke DUI Ali Ahmeti.

Hašim Tači i Sali Beriša

Poklonili se Jašariju pa nastavili slavlje: Hašim Tači i Sali Beriša | Foto: AP

Novinari koji ne znaju albanski jezik teško su pratiti program, jer nije bilo prevoda.

Tači je rekao da je "Kosovo danas nezavisno", čestitajući Beriši što Albanci imaju dve države.

On je, nekoliko puta euforično pozdravljan, zahvalio Albancima u Makedoniji za podršku u "oslobodilačkom ratu" i Makedoniji za priznavanje Kosova kao nezavisne državu, dodavši da i "Albanci u Preševskoj dolini treba da imaju ljudska prava prema demokratskim standardima".

Beriša, koji je takodje bio burno pozdravljan, rekao je da su se "UČK, ONA, OVPMB borili sa prava Albanaca u regionu, sa idealom za bolju državu, bolji Balkan, bolju Evropu", navodeći da je "albanski nacionalizam - evropski".
"Iz Skoplja idemo na Kosovo, slobodno Kosovo, idemo bez granice", rekao je Beriša.

Pre nego su došli na svečanost, Tači i Beriša su položili cveće na spomenik bivšem komandantu OVK Ademu Jašariju, koji nedavno podignut u skopskom selu Raduša.

Skoplje, Albanci

Proslavljali 100. godina albanske države u Makedoniji | Foto: AP

U Skoplju je ranije danas, povodom Dana albanske zastave, održan "Marš orlova" koji su organizovovali srednjoškolaci, studenati i profesori.

Kolona od nekoliko hiljade ljudi, u kojoj je, pored mladih, bilo i starijih osoba odevenih u "crveno-crnu" boju albanske zastave, kretala se od naselja Čair, u kome živi većina albanskog stanovništva, do najstarije pijace "Bit pazar".

Na tom mestu "Marš orlova" dostigao je vrhunac, pošto je u prisustvu gradonacelnika Čaira Izeta Medzitija i ministra za lokalnu samoupravu Nevzata Bejtua otkriven spomenik "Dvoglavi orao".

Skoplje, Albanci

Bilo je i baklji | Foto: AP

Uz poznatu ikonografiju, albanske crveno-crne nacionale zastave, nacionalističke pesme za Veliku Albaniju i Kosovo, baklje, petarde i škripu automobilskih guma, kolona je produžila do tržnog centra "Mavrovka" gde je virtuelna granica sa opštinom Centar.

Ruta kojom se kretala kolona bila je okićena albanskim zastavama, a gradjani su učesnike "Marša orlova" pozdravljali sa terasa i prozora svojih kuća.
Poslednji komentari
  • Vrach Vreme: 26.11.2012 00:06h

    Kakav apsurd, pod zidinama nekadasnjeg glavnog grada Srpske imperije, danasnjeg glavnog grada Makedonije, Albanci proslavljaju stogodisnjicu Velike Albanije. Klasican cin provokacije na koju Makedonci nisu obratili mnogo paznje al se bojim da ce doci dan kada ce neko morati obratiti paznju. Sirenje Albanskog nacionalizma je u usponu, nikako u padu, a dirigentska palica je kod onih sto obecavaju Makedoniji i Srbiji mnogo stosta.

  • JA Vreme: 26.11.2012 04:01h

    Ironija postojanja ove drzave i ideala kojima nas truju, pricaju kako umetnici, soportisti i elita treba da su iznad svega, a njihov NACIONALISTICKI mars predvode niko drugi nego PROFESORI, i posle ce u Srbiji da se nadju kvazi analiticari da pricaju o "lepom" ponasanju naseg naroda, batalite se i man`te se corava posla, Srbi, dizite se ili nas nece biti.

  • Gjergj Vreme: 10.02.2014 12:13h

    Postoji albanski nacionalizam, ali ko ga je stvorio i zasto? Dalje, on nije ni priblizno destruktivan kao nacionalizmi nekih drugih, daleko brojnijih, daleko naoruzanijih i daleko uticajnijih balkanskih nacija. Ko god zeli doneti moralni sud ( a paranoja oko "siptarskog" nacionalizma je , izmedju ostalog nabijena i moralnim sudovima) neka malo stane pred ogledalo i pocisti ispred svoga praga pitajuci se: "Ko je bio najnaoruzaniji u bivsoj jugi?", "Ko je to drzao pod opsadom gradove i masakrirao civile u njima, te vrsio progon stanovnistva "nepozeljne" nacionalnosti u periodu od 1992 do 1995? Siptari, mozda?", "Kome je rec "siptar" uvek bila sinonim za nesto prljavo, bedno, lose, korupmirano i nizerazredno ? Zar su svi ti albanofobi stvarno mislili da Albanci njih moraju pitati imaju li pravo na Ljudsko Dostojanstvo? Daleko veca opasnost po Balkan i svet je sirenje ovakvog i bilo kojih drugih oblika ksenofobije.... Gjergj

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP