Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVRŠENA ISTRAGA

U slučaju "Ognjanović" na potezu tužilaštvo

Autor: Politika | 25.12.2014 - 10:19:00h | Komentara: 2

Policija je završila istragu u slučaju "Ognjanović" i predala sve dokaze Višem javnom tužilaštvu koje sada treba da odluči da li će podići optužnicu zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca, nezvanično saznaje "Politika" iz krugova bliskih pravosuđu.

Čekaju ostavinsku  raspravu: Ognjanovići

Nebojša i Jelena Ognjanović | Foto: Aleksandar Stanković

- Ognjanovići su na informativnom razgovoru u MUP-u Srbije krajem 2013. godine rekli da nemaju račun u inostranstvu, ali pokazalo se da to nije tačno. Utvrđeno je da postoji račun na ime Jelene Ognjanović, majke male Tijane, otvoren u leto 2013. u "JP Morgan Chase Bank", na kojem ima više desetina hiljada dolara, a sumnja se da postoje i drugi računi sa novcem - navodi izvor blizak pravosuđu.

Nezvanično, postoje i druga neslaganja između izjava Ognjanovića datih u policiji 2013. i onoga što su utvrdili nadležni u istrazi sprovođenoj od jula ove godine.

Policija je prikupila sve dokaze u slučaju "Ognjanović" još pre skoro dva meseca i još tada je predala kompletnu dokumentaciju tužilaštvu koje, međutim, nije pokrenulo postupak zbog, kako je objašnjeno, štrajka advokata. Ovu informaciju, kao ni to dokle se stiglo u istrazi slučaja "Ognjanović" i da li će biti podignuta optužnic, međutim, juče nije bilo moguće proveriti.

Podsećamo, istraga u slučaju "Ognjanović" počela je krajem juna ove godine, zbog sumnje u malverzacije sa humanitarnim novcem prikupljenim u proleće 2013. kako bi mala Tijana Ognjanović otišla u SAD na transplantaciju srca.

Tijana  Ognjanović

Tijana Ognjanović | Foto: RAS

Devojčica operaciju nije dočekala, umrla je u julu 2013. u bolnici u Hjustonu, a zakonski naslednici novca prikupljenog u dobrotvornim akcijama širom Srbije početkom decembra prošle godine postali su njeni roditelji Nebojša i Jelena Ognjanović. Za malu Tijanu prikupljeno je ukupno 2,66 miliona evra.
Od tog novca prema izjavi Nebojše Ognjanović iz decembra 2013. milion evra utrošeno je na Tijanino lečenje u toj bolnici od maja do jula prošle godine i intervencije koje su obavljane u tom periodu. Ognjanovići su Institutu za zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" poklonili kupovinom aparata i opreme 1,2 miliona evra, a i dalje imaju ostatak od 440.000 evra, iako su pre godinu dana obećali da će sav novac pokloniti u humanitarne svrhe.

U višemesečnoj istrazi policija je proveravala sve tokove prikupljenog novca, račune na koje su pare uplaćivane i za šta su trošene. Istraga je pokazala da su se pojedini dobavljači "ugrađivali" u cenu opreme koju su Ognjanovići kupovali za Institut i na taj način "zaradili" čak 323.000 evra humanitarnog novca koji su građani Srbije dali da bi maloj Tijani produžili život. Iako je tokom leta i jeseni na informativni razgovor pozvano više od dvadesetak osoba koje su bile u kontaktu sa Ognjanovićima, ili na bilo koji način bile povezane sa humanitarnim novcem, Nebojša i Jelena, kako "Politika" nezvanično saznaje, nisu ponovo saslušani. Doduše, u policiji nisu želeli da potvrde ili demantuju tu informaciju.

- Sada je na tužilaštvu da odluči da li će pokretati krivični postupak zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca, ali i pranje para. Tužilaštvo treba da traži međunarodnu pravnu pomoć iz SAD kako bi se utvrdilo da li je za višemesečno lečenje devojčice u bolnici u Hjustonu zaista potrošeno milion evra, iako transplantacija nije obavljena - navodi izvor blizak pravosuđu.

Bitka sa vremenom:  Tijana Ognjanović

Nažalost, Tića nije dočekala novo srce

 
Laicima zaista zvuči neverovatno da je lečenje u Americi toliko koštalo, s obzirom na to da su u slučaju male Ljubice Adamić, koja se uspešno oporavlja posle transplantacije srca izvedene u avgustu 2013. u AKH klinici u Austriji, presađivanje srca, ali i jednogodišnje lečenje devojčice u bečkoj bolnici koštali malo više od 130.000 evra.

Nebojša i Jelena Ognjanović puno su puta posledjnih godinu i po dana, od kada im je preminula ćerka, bili prozivani u javnosti da vrate novac koji je zakonski pripao njima, jer, kako je navođeno, pare su prikupili građani Srbije kako bi pomogli jednom detetu i trebalo je da se namene kao pomoć drugoj teško oboleloj deci. Ognjanovići nisu odgovorili na više poziva novinara "Politike", koje je interesovalo šta će učiniti sa preostalih 440.000 evra.

Kako bi sistemski rešila problem porodica čija su deca teško obolela i spas mogu da nađu samo u inostranstvu, ali i stala na put bilo kakvim malverzacijama u humanitarnim akcijama, država je nedavno osnovala fond za lečenje dece u inostranstvu.
Poslednji komentari
  • olja Vreme: 25.12.2014 10:41h

    Od tolikih para koje su prikupljene za njihovo dete,sklonili su oni mnogo vise od navodno stotinak hiljada evra.Taj covek zraci koliko je negativan ponasa se kao da je zaradio taj novac!Malte ne zeza sve oko sebe i sto je najgore niko mu nista ne moze.

  • Majka Vreme: 25.12.2014 13:32h

    Javnost je od samog početka znala da su Ognjanovići upleteni u ovaj,za nas kriminal!!! Stam ih bilo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP