Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRIZA

U Srbiji 1.202 bogataša manje!

Autor: Tanjug | 02.07.2014 - 11:10:00h | Komentara: 1

Porez na dohodak ostvaren u 2013, ove godine prijavilo je 17.800 građana, što znači da su mesečno zarađivali više od tri prosečne plate, dok je godinu dana ranije porez na dohodak moralo da plati njih 19.002

Čovek, put, biznismen

Porez na dohodak ostvaren u 2013, ove godine prijavilo je 17.800 građana, što znači da su mesečno zarađivali više od tri prosečne plate, dok je godinu dana ranije porez na dohodak moralo da plati njih 19.002.
Direktor Poreske uprave Aleksandar Miljković je rekao da je reč o “segmentu sa određenim potencijalom” i da, sudeći prema nekim procenama na makro nivou, oporezivanjem bi mogao biti zahvaćen još jedan broj osoba.
Prema njegovim rečima, zadatak poreznika je i da u narednom periodu pokušaju da obuhvate, ne samo one koji nisu prijavili dohodak, već i građane koji nisu prijavili imovinu vredniju od 35 miliona dinara preko unakrsne procene prihoda i imovine.
Kada je reč o porezu na dohodak, u ovoj godini prijave su bili dužni da podnesu svi koji su u 2013. ukupno zaradili više od 2,18 miliona dinara. Dok je ovaj porez u prethodnoj za 2012. godinu prijavilo 19.002 građana, u ovoj godini je broj prijava manji za oko 1.200. Miljković smatra da ovo nije konačna cifra, ali i ne očekuje, kako kaže, značajno uvećanje.

Evro novčanice

- To je broj prijava koje su do sada unete u naš sistem, a najveći broj filijala je uneo sve pristigle prijave. Moguće je da neke filijale nisu završile unos i da se broj prijava još malo uveća, ali ne očekujem da će to biti posebno veći broj, jer je prošlo već mesec i po dana od isticanja roka za podnošenje prijave – rekao je Miljković.
On je dodao da se broj građana koji prijavljuju porez na dohodak godinama kretao između 15.000 i 20.000, a za manji broj takvih obveznika u odnosu na prošlu godinu ima nekoliko objašnjenja.
- Ako imate situaciju da zarade stoje na istom nivou a neoporezivi deo raste, neki će građani pasti ispod granice. Naravno, moguće je i da su se pojedini obveznici preselili u sivu zonu – ocenio je on.
Svi bogataši koji su prijavili prihode poreznicima neće biti jednako oporezivani, pa će oni koji su mesečno zarađivali više od tri prosečne plate platiti porez od 10 odsto, dok oni čiji prihod prelazi šest prosecnih zarada, plaćaju 15 odsto na iznos koji prelazi šest prosečnih zarada.
Imovinu vredniju od 35 miliona u zakonskom roku prijavilo je ukupno 3.769 građana. Poreska uprava započela je proveru i onih građana za koje sumnja da je trebalo da se nađu na spisku za oporezivanje, ali nisu prijavili imovinu.
Poslednji komentari
  • Tatjana Vreme: 02.07.2014 14:24h

    Da li bi trebalo da ovaj podatak utesi tri cetvrtine siromasnih gradjana Srbije?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP