Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSEBNA SOCIJALNA GRUPA

U Srbiji 116.000 samohranih roditelja

Autor: Tanjug | 14.04.2015 - 12:32:00h | Komentara: 1

U Srbiji ima oko 116.000 samohranih roditelja, koji žive na donjoj liniji siromaštva, rečeno je danas u Skupštini Srbije na tematskom sastanku Ženske parlamentarne mreže o samohranom roditeljstvu.

Postoje programi borbe protiv prehrambene nesigurnosti

Ilustracija | Foto: Profimedia.rs

Na sastanku se čulo i da su od tog broja samohranih roditelja 80 odsto žene, da su samohrani roditelji prepoznati kao socijalna grupa i spadaju u domen socijalno isključenih i veoma ugroženih, kao i da je veliki problem izbegavanje plaćanja alimentacije.

Ispred Ženskog autonomnog centra Vanja Macanović je istakla da je prema zvaničnoj statistici krivičnih dela na prvom mestu nasilje u porodici, a na drugom izbegavanje plaćanja alimentacije.
Macanović je saopštila predlog tog centra da kroz poseban zakon bude osnovan Alimentacioni fond, koji bi objedinio Fond za alimentaciju, besplatnu pravnu pomoć i kompenzaciju žrtava nasilnih krivičnih dela.
Jedan od predloga tog centra je da se za one koji izbegavaju plaćanje alimentacije predvide mere za privremeno ograničavanje prava, odnosno ograničavanje važenja vozačke dozvole, pasoša i registracije vozila.
Iz Fondacije "Divac" poručuju da je njihov fokus, kada su u pitanju samohrani roditelji, ekonomsko osnaživanje, a da su radili i na njihovom stambenom zbrinjavanju.
Istraživanja u Srbiji, kako je rekla Ivona Gvozdenović iz te fondacije, pokazala su da u Srbiji ima oko 116.000 samohranih roditelja, kao i da su 80 odsto od tog broja žene.
Uz napomenu da se potrebe samohranih roditelja ne razlikuju od potreba drugih ranjivih grupa, Gvozdenović je navela da postoji neprepoznavanje te kategorije u zakonskim okvirima i da je to prepreka za pružanje pomoći.
Iz vladinog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Milana Lazić rekla je da je medju jednom trećinom stanovništva koji imaju komunalna dugovanja najviše samohranih roditelja, a da značajan broj njih živi iznad relativne linije siromaštva, sa sumom od koje ne može da se živi, kao i da veliki broj njih ne može da priušti adekvatno zagrevanje stana i živi u prenatrpanim stanovima.
Sastanak je organizovao Beogradski fond za političku izuzetnost uz podršku SIPRU tima i Ambasade Finske u Srbiji.
Poslednji komentari
  • NN Vreme: 14.04.2015 13:00h

    Meni su najbolje one samohrane majke koje npr imaju 2 do 3 dece tj iz svakog neuspesnog braka po jedno, pa se onda zapitam, da li je moguce da su uvek bili muskarci jedin krivi za propast tih brakova.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP