Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

CRNA STATISTIKA

U Srbiji 23 žene ubijene u 2012.

Autor: Beta | 26.11.2012 - 14:57:00h | Komentara: 0

Policija je za 10 meseci ove godine podnela 2.555 krivičnih prijava zbog nasilja nad ženama, a u porodičnom nasilju su ubijene 23 žene.

Statistika pokazuje i da je oko 54 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nekoj vrsti nasilja. Pojedine žene porodično nasilje trpe čak i decenijama, a kada prijave nasilnika, vlasti često ne reaguju na pravi način.

silovanje

Pravosuđu je zamereno što ne uzima u obzir sve okolnosti u slučajevima kada žene-žrtve nasilja, nakon dugotrajne torture odgovore nasiljem, i ne uzimaju njihovo psihičko stanje kao olakšavajuću okolnost.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, u Skupštini Srbije danas je održano "javno slušanje", a učesnici su se složili da su potrebna sistemska borba i jačanje društvene svesti da prema nasilju treba imati "nulti stepen tolerancije".
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović najavio je formiranje državnog tima za borbu protiv porodičnog i nasilja nad ženama.
"Borba protiv porodičnog nasilja treba da bude posao svih institucija i državnih službi, ne samo policije. Potrebno je raditi na prevenciji", poručio je Božović.
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović istakao je kao zastrašujuć podatak da je svaka druga žena u Srbiji žrtva neke vrste nasilja, ukazao na značaj jačanja društvene svesti o tom problemu.
Stefanović je rekao da očekuje ratifikaciju Konvencije Saveta Evrope o prevenciji i borbi protiv porodičnog nasilja. "Time počinje usklađivanje našeg zakonodavstva sa standardima u toj oblasti", kazao je Stefanović.
Po ratifikaciji te konvencije državni organi biće obavezni da vode preciznu evidenciju svih slučajeva nasilja nad ženama.

Silovanje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić navela je da Romkinje i žene sa invlididitetom retko prijavljuju nasilje i upitala da li je uzrok nedovoljno poverenje u institucije.

"Nije dovoljna kazna za nasilnike; da bi se zaštitile žrtve potreban je drugačiji odnos profesionalaca koji rade sa žrtvama porodičnog nasilja, kao i institucija i javnosti", kazala je Petrušić.
Predsednica Viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić Ristanović istakla je da se neretko efikasnije sudi ženama koje su nasilje počinile odgovarajući na torturu, nego u slučajeva kada su one žrtve nasilnika.
Prema njenim rečima, pravosuđe nije dovoljno osetljivo na "sindrom pretučene žene" koji u nekim pravosudnim sistemima kakav je američki, predstavlja olaksavajuću okolnost i razlog za oslobađajuću presudu.
"Javno slušanje" u Skupštini Srbije je održano u okviru međunarodne kampanje "16 dana aktivizma" koja traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP