Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOLIKO SU NAŠE ŽENE ZAVISNE OD PLASTIČNIH OPERACIJA

U Srbiji 3.500 žena godišnje ugradi silikone

Autor: Ružica Kantar | 10.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 6

Najmanje 3.500 žena u Srbiji godišnje ugradi silikone u grudi, dok se ukupan broj estetskih i plastičnih operacija u našoj zemlji kreće oko 15.000!

Silikoni ih  proslavili: Tijana  i Sanja

Silikoni ih proslavili: Tijana i Sanja | Foto: Nemanja Kostić

Psiholozi i psihijatri upozoravaju da u našoj
zemlji raste broj zavisnika
od plastičnih operacija,
kojih se godišnje uradi
oko 15.000

Među njima nalaze se i one koji su se bolnom hirurškom zahvatu podvrgle tri, četiri, pa i više od pet puta. Psiholozi i psihijatri upozoravaju da u našoj zemlji raste broj zavisnika od plastičnih operacija, kao i da velike grudi, lice bez bora i izvajano telo postaju opsesija za srpsku naciju.


- Medicinski gledano, osoba je zavisna ukoliko izvesnu radnju konstantno ponavlja i ne može da prestane. U poslednje vreme, u Srbiji je sve veći broj onih koji se tako odnose prema plastičnoj i estetskoj hirurgiji.

Psiholozi i psihijatri  upozoravaju da u našoj  zemlji raste  broj zavisnika  od plastičnih operacija,  kojih se  godišnje uradi

Psiholozi i psihijatri upozoravaju da u našoj zemlji raste broj zavisnika od plastičnih operacija, kojih se godišnje uradi oko 1| Foto: FoNet / EPA

Naime, osobe zavisne od estetske hirurgije svoje probleme najčešće povezuju sa spoljašnjim izgledom i smatraju da će ukoliko samo malo smanje kilažu imati više uspeha na poslu ili da će, ukoliko samo malo koriguju nos, biti popularnije u društvu. Kada se to nakon operacije ne desi, odnosno njihov stav prema sebi i životne okolnosti se ne promene, pronalaze novu fiksaciju i prelaze na operacije jagodice, usta, uši - objašnjava za „Alo!“ dr Igor Boljbuh, stručnjak za bolesti zavisnosti, i dodaje da osoba gubi kontrolu, a „ideja o promeni ličnog opisa postaje toliko agresivna da se gubi granica sa realnošću“.

Oepracije plastične

Koliko je zavisnika od ovakvih operacija, kao i koliko se tačno operacija obavi godišnje, teško je precizno navesti jer se hirurške intervencije u najvećem broju slučajeva obavljaju u privatnim klinikama, ali na to da ih ima sve više ukazuje i dr Dimitrije Panfilov, poznati plastični hirurg, koji nedeljno obavi pet, šest ovakvih intervencija.

- Čak 80 odsto mojih pacijenata su žene, mada se i muškarci sve češće odlučuju na ovaj korak. Tačno je da se među onima koji se zbog boljeg izgleda podvrgavaju operaciji nalaze i oni koji imaju neki psihološki problem, ali bi takve dobar lekar trebalo odmah da odbije. I u moju ordinaciju su dolazile žene sa zahtevima da im napravim potpunu promenu ličnog opisa, međutim, takvi slučajevi se tokom razgovora lako prepoznaju - zaključuje dr Panfilov.

Sebi će za  novogodišnje  praznike pokloniti i novu guzu: Tijana Đuričić

Sebi će za novogodišnje praznike pokloniti i novu guzu: Tijana Đuričić | Foto: RAS

Tijana: Uvećaću grudi za dva broja!

Sestre Tijana Đuričić (23) i Sanja Jojić (26), koje su postale poznate u javnosti upravo zbog intervencija na telu i količine silikona koji su ugradile, možda su najbolji primer zavisnosti od plastičnih operacija. Tijana za „Alo!“ i sama priznaje da je njena opsesivna potreba da menja lični opis neka vrsta zavisnosti.
- Još kada sam bila veoma mlada, razmišljala sam o tome da ugradim silikone. Ne znam kada je to tačno počelo i kako. Volela sam da gledam estradne zvezde i želela sam da izgledam kao one, a u srednjoj školi sam počela i intenzivno da razmišljam o tome. U 18. godini sam ugradila silikone u usne. Jedno vreme sam bila mirna, a onda sam želela još. Samo sam o tome razmišljala. Svideo mi se taj veštački izgled. Želela sam da izgledam kao lutka - navodi Tijana. Iako smatra da je ovo „delimična zavisnost“, Tijana do sada nije potražila pomoć kako bi započela odvikavanje. „Možda je zavisnost, ali je to ono što želim“, kaže ona i dodaje da su je roditelji u početku podržavali, ali da su joj rekli da je „sada malo preterala“.
- U planu mi je da stavim silikone u guzu i da ponovo uvećam grudi za dva broja. Ponekad mislim da sam lepa, ali raspoloženje mi se menja i ponekad pomislim da sam najružnija osoba na svetu i da bih mogla da operišem sve ispočetka. Međutim, u tim trenucima nisam tužna jer znam da to čime nisam zadovoljna mogu da promenim operacijama - dodaje Tijana, koja kaže da su „operacije manje bolne nego što se misli“, a da joj je najteže pala ona kada su joj istovremeno radili grudi i nos. Prema njenim rečima, na operacije i intervencije je do sada potrošila više od 10.000 evra.

Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 10.01.2014 08:14h

    To znači da 15000 akrepa živi u Srbiji ! Baš me je strah !

  • nacho Vreme: 10.01.2014 09:08h

    SHOCK!!! SHOCK!!! SHOCK!!! UZAS! UZAS! UZAS! TERRIBLE! GADNO! KATASTROFA! MUKA! ZLOCIN! bolje bi bilo da je stavila silikon u glavu suplju! jadni ti roditelji koji ili te lazu da te razumiju ili te jednostavno ne vole pa im je svejedno sta radis od sebe. ja sam covjek od 29 godina, zivim u inostranstvu gdje ima svega i svasta, zena svakakvih nacija, ali ovakve "bjedne" "djevojke" kao ova strasila jos u zivotu nisam vidio! NE DAJ BOZE DA MI PRIDJE U MRAKU!!!!

  • Vitez Vreme: 10.01.2014 11:19h

    Za koga se ove doteruju? Za one kojima je vid razvijeni od mozga.

  • ssasa Vreme: 10.01.2014 11:54h

    bolje joj uvećajte mpzak za 2 broja!

  • Nenad Jovic Vreme: 10.01.2014 14:33h

    Ovo ni lopatom ne bih pipnuo...... Tuzno je da novine ovo postavljaju kao vest koja se vrti vec danima......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP