Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRATITE PAŽNJU I NA NJIH!

U Srbiji 30.000 gluvih osoba

Autor: Tanjug | 04.11.2014 - 13:15:00h | Komentara: 1

U Srbiji živi oko 30.000 gluvih i oko 100.000 nagluvih osoba, istaknuto je danas na svečanoj akademiji povodom 70 godina postojanja i rada Saveza gluvih i nagluvih Srbije. Savez je povodom rođendana pripremio i izdao monografiju, ali i film pod nazivom "Sedamdeset godina za dobro gluvog čoveka".

Znakovni jezik gluvih osoba | Foto: Profimedia

Znakovni jezik gluvih osoba | Foto: Profimedia

Potpredsednica Saveza Suzana Maslać ukazala je da su u poslednjih nekoliko godina učinjeni pomaci što se tiče zakonodavstva. Usvojen je Zakon o zabrani diskriminacije, a pripremljen je i Zakon o upotrebi znakovnog jezika koji uskoro treba da bude usvojen.

Ona je rekla da ima još poteškoća, da nedostaju slušni aparati, ali da su gluvi pokazali da su ravnopravni članovi zajednice i da nisu nikom na teretu.
Savez gluvih i nagluvih Srbije danas broji 48 raznih udruženja širom Srbije, a nedavno su u Srbiji otvorene i 43 kancelarije prevodilačkog servisa.

Savez gluvih i nagluvih Srbije je jedna od najstarijih i najvećih invalidskih organizacija u Srbiji, a organizovano delovanje gluvih i nagluvih lica datira još od 1926. godine, a Savez je zvanično osnovan 2. novembra 1944. godine.
Poslednji komentari
  • Promene Vreme: 04.11.2014 19:05h

    Verujem da je film urađen bez titla što osobama sa oštećenim sluhom nije ni od kakve koristi. Na mnogim stranim kanalima većini emisija (jer su ranije snimljene) i svim (njihovim) domaćim filmovima moguće je odabrati opciju da se uključi titl. Vrlo korisno. Mi u kući ne gledamo ništa domaće jer program nije prilagođen gluvim i nagluvim osobama.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP