Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZDRAVSTVO

U Srbiji akreditovano 130 zdravstvenih ustanova

Autor: Beta | 21.04.2015 - 14:16:00h | Komentara: 1

U Srbiji je u poslednjih pet godina 130 zdravstvenih ustanova dobilo akreditacije, što za pacijente znači poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite, izjavila je danas direktorka Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Radoljupka Radosavljević.

KBC Bežanijska kosa

KBC Bežanijska kosa | Foto: Dimitrije Goll

Ona je uoči svečanog uručenja sertifikata o akreditaciji 31 istakla da je u poslednjih godinu dana akreditovana 31 zdravstvena ustanova od toga 21 je dobila akreditaciju na tri godine, a 10 zdravstvenih ustanova na sedam godina.
"Akreditacija za pacijente znači poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite. Nama je to osnovni cilj, da ustanove same prepoznaju svoje mogućnosti i na osnovu toga unaprede kvalitet zdravstvene zaštite i zadovoljstvo pacijenata pruženom uslugom", istakla je Radosavljević.
Ona je precizirala da u Srbiji ima više od 300 zdravstvenih ustanova koje ispunjavaju uslove za rad samim tim što su dobile dozvolu, a akreditacija predstavlja uvodjenje procedura na osnovu kojih se unapređuje zdravstvena zaštita.
U Srbiji, kako je navela, proces akreditacije je dobrovoljan ali da bi bilo dobro da bude podrazumevajući, kao što je to u nekim zemljama regiona.
"Sam proces akreditacije traje godinu dana tokom kojih se formiraju timovi za samoocenjivanje, nakon samoocenjivanja dolaze na red spoljašnji ocenjivači koji daju konačnu ocenu i nakon toga se dobija akreditacijski status", istakla je Radosavljević.
Ona je navela da su ocene od jedan do pet u zavisnosti od uslova i opremljenosti, i to odlučuje da li će zdravstvena ustanova dobiti akreditaciju na jednu, tri ili sedam godina.
Među ustanovama koje su dobile akreditacije na sedam godina, direktorka Agencije je navela Kliničko-bolički centar Dragiša Mišović, Dom zdravlja u Kraljevu i Dom zdravlja Voždovac.
Prema njenim rečima, sve je više privatnih zdravstvenih ustanova koje su zainteresovane za proces akreditacije.
Predstavnicima 31 zdravstvene ustanove koje su u prošloj godini dobile akreditacijski status, danas su u Beogradu svečano uručeni sertifikati o akreditaciji.
Poslednji komentari
  • Majmunce Vreme: 21.04.2015 14:36h

    Bravo.Svaka cast!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP