Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNO

U Srbiji godišnje abortira 16.000 maloletnica, najmlađa je imala 12 godina!

Autor: RAS | 21.12.2014 - 09:13:00h | Komentara: 2

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se godišnje izvrši oko 20.000 abortusa, ali nezvanični podaci pokazuju da je taj broj znatno veći i da dostiže i 150.000. Devojčica od tek 12 godina je najmlađa pacijentkinja koja je u GAK Narodni front nedavno došla da abortira.

Trudnica

Foto: Profimedia

Na taj korak svake godine se odluči 16 000 trudnih maloletnica u Srbiji. Da situacija bude gora, sve je veći broj onih koje rađaju sa 16 i manje godina. Četvrtina devojaka iz Srbije postaje seksualno aktivno sa 16 i manje godina, pokazuje nedavno sprovedena studija o seksualnom ponašanju.
Kao i u većini zemalja sveta, i kod nas raste učestalost seksualne aktivnosti u adolescenciji, što je delimično uslovljeno ranijim telesnim sazrevanjem, boljim uslovima života, ali i obeležjima savremene civilizacije uz koje idu veće individualne slobode, izmenjeni partnerski odnosi, ali i slabljenje uloge porodice, piše Blic.
Naučno je dokazano da devojke koje stupe u seksualne odnose pre 16 godine imaju dva puta veće šanse da obole od kancera. Posledica rane seksualne aktivnosti je mnogo, ali mladi u Srbiji su toga jako malo svesni. Najčešći izvori informisanja mladih o seksu u Srbiji su vršnjaci, mediji i internet, a približno polovina roditelja ne razgovara sa svojom decom o seksu.
Znanje mladih o kontracepciji i polno prenosivim bolestima je jako oskudno i opterećeno je nizom predrasuda zbog kojih oni radije koriste metod prekinutog snošaja umesto kondoma ili kontraceptivne pilule.
Poslednji komentari
  • Bora Vreme: 21.12.2014 10:50h

    a one jadne ne znaju sta je to sex,pa su slucajno zatrudnele,razumem kad je silovanje u pitanju,,treba silovatelje ostro kazniti,,,,ali danasnja omladina je uz pomoc interneta naucila sve,pa cak znaju vise od starijih.....

  • boksi Vreme: 21.12.2014 11:48h

    Sa dolaskom na vlast Srpske Napredne Stranke i devojcice su postale naprednije, a sve ostalo nazaduje... Samo vi smisljajte zakone koje stete decu, pa ce biti jos vecih a mozda i neresivih problema po decu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP