Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAOPŠTENJE MUP:

U Srbiji između 200.000 i 900.000 nelegalnog oružja

Autor: T | 18.02.2015 - 11:50:00h | Komentara: 1

U Srbiji prema nezvaničnim podacima ima između 200.000 i 900.000 nelegalnog oružja, rekao je danas predstavnik MUP Miljko Simović na sednici skupštinskog Odbora za evrospke intergacije koji je prihvatio u načelu Predlg zakona o oružju i municiji.

Oružje i narkotici u stanu Igora Pandže (38)

Obrazlažući članovima odbora predloženi zakon koji je na dnevnom redu današnje vanredne sednice parlamenta, Simović je rekao da je od 1992. bilo pet legalizacija oružja, navodeći da je 2007. legalizovano izmedju 8.000 i 9.000 komada oružja, dok je tokom vanredne situacije 2003. bila jedina uspešna legalizacija kada je prikupljeno 50.000 komada oružja i milion komada municije.


Na teritoriji Srbije, sive su procene, ima izmedju 200.000 i 900.000 nelegalnog oružja, kaže Simović koji je pomoćnik načelnik Uprave za upravne poslove, navodeći da je to ogroman broj.

Naglasivši da postoji potencijalna opasnost od crnog tržišta, predsednik skupštinskog odbora Aleksandar Senić pitao je o odredbi koja predvidja da se legalizacija raspiše tek godinu dana nakon stupanja na snagu zakona.
Simović je odgovorio da je predvidjeno da legalizacija koju će raspisati ministar traje tri meseca.

Prema Simovićevim rečima, problem je što postojećim zakonom nije bila predvidjena legalizacija, te se to pitanje rešavalo uredbama.

Predlog zakona o oruju i municiji, koji će se naći pred poslanicima, predviđa dva nova uslova za posedovanje oruja - zdravstvenu ospobnost i opravdan razlog za nabavku oruja.

Kako se navodi u obrazloenju predloga zakona, njegovim donoenjem trebalo bi da budu ostvarena dva cilja, prvi je da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oruja, a drugi je da legalnim i savesnim vlasnicima oruja omogući da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozovljene svrhe - lova, sporta, kolekcionarstva i samoodbrane.

Simović je kazao da je Predlog zakona o oružju i municiji uskladjen sa direktivama EU i da je novina zdravstvena provera lica koja traže dozvolu za oružje.

Uoči rasprave u parlamentu, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove je na sednici prihvatio potvrdivanje više sporazuma medju kojima je Sporazum sa Vladom Ruske Federacije o readmisiji.

Odbor je prihvatio potvrdjivanje tri sporazuma sa Vladom Rumunije o otvaranju medjunarodnog graničnog prelaza Nakovo (Republika Srbija) - Lunga (Rumunija) na srpsko-rumunskoj granici, medjudržavnog graničnog prelaza Vrbica (Republika Srbija) - Valkanj (Rumunija), kao i prelaza Jaša Tomić (Republika Srbija) - Fenj (Rumunija).

Tagovi:

Poslednji komentari
  • kakva drska laž Vreme: 18.02.2015 18:43h

    ovo je neverovatna izrečena laž od odgovornih u policiji. od rata na ovamo je bilo par legalizacija oružja, a sad su procene ovolike. neverovatno. to se neko ponovo sprema da preko legalizacije oružja dodje do neke koristi za sebe a sve uz priču da je bolje registrovati oružje da bi policija znala ko ga ima. laž. kriminalci nikada oružje koje koriste u zločinima neće registrovati drugo ljudi masovno vraćaju oružje za ličnui bezbednost jer ne žele da plaćaju poreze, a država im sad omogućuje da ilegalno oružje legalizuju. kakva besmislica.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP