Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

U Srbiji od početka godine ubijeno 11 žena!

Autor: Tanjug | 26.02.2013 - 15:54:00h | Komentara: 0

U Srbiji je od početka 2013. ubijeno 11 žena i dvoje dece, starosti od šest i dve godine, a tokom prošle godine u porodičnim svađama ubijeno je 29 žena, dok su 42 žene navele da bi bile ubijene da nisu primljene u Sigurnu kuću.

Samo prošle godine, Sigurnoj ženskoj kući javilo se 3.964 žena žrtava nasilja, a u tu instituciju je smešteno 268 žena i 242 dece, rečeno je danas na predstavljanju publikacije "Ka boljoj zaštiti žrtava nasilja u porodici - odgovor pravosuđa".
Predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, koje je i izdalo publikaciju, Goran Ilić naveo je da srpsko tužilaštvo u prethodnom periodu nije u dovoljnoj meri bilo osetljivo na probleme žrtava.

nasilje

 Prošle godine pomoć sigurnih kuća potražile 3.964 žene | Foto: Shutterstock

"Smatramo da naše zakonodavstvo uglavnom gleda na probleme žrtava sa stanovišta stereotipa - žrtva kao izvor saznanja o krivičnom delu i učiniocu. Taj neodgovarajući tretman žrtve u krivičnom zakonodavstvu donekle je posledica stigmatizacije društva prema žrtvi", naveo je Ilić.
On je dodao da pojedini delovi društva, a pogotovo oni konzervativni, neretko smatraju da je žrtva na neki način zaslužila to što joj se dogodilo kad je u pitanju krivično delo nasilja u porodici.
Ilić je, govoreći na predstavljanju publikacije u Medija centru, naveo da je ona sveobuhvatna, da pruža pregled relevantnih međunarodnih i domaćih dokumenata o borbu protiv nasilja u porodici, ali i pregled domaće sudske prakse u toj oblasti.

Nasilje nad ženama sve češće

Nasilje nad ženama sve češće | Foto: Shutterstock

U pubikaciji se, naveo je Ilić, daju i preporuke za postupanje javnih tužilaca i policije u procesima nasilja u porodici, a kada se pruži potpuni pregled sudske prakse moguće je dati odgovor na dileme koje u njoj postoje.
"Pregled sudske prakse sadrži sve bitne odluke o ovom fenomenu, a jedna od najvažnijih dilema je - ako se izvrši krivično delo prema više članova porodice, da li je to jedno ili više krivičnih dela", rekao je Ilić.
Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici i Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević navela je da se toj instituciji prošle godine javilo 3.964 žena žrtava nasilja, a u Sigurnu kuću je smešteno 268 žena i 242 dece.
Stanojević je istakla da su porodične svađe u Srbiji i dalje "tabu tema", a kako smatra, neophodno je da se postupci protiv počinioca krivičnog dela nasilje u porodici vode po hitnom postupku i da budu transparentni.
"Mi šaljemo lošu poruku da ubiti, povrediti, masakrirati nije strašno, a pogotovo kad su žene u pitanju", navela je Stanojević i dodala da društvo mora da radi zajedno na suzbijanju porodičnog nasilja.
Značaj multisektorske saradnje u suzbijanju nasilja u porodici istakao je i zamenik Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu Slobodan Josimović, koji je naveo da se predstavnici policije, tužilaštva, prekršajnog suda i centara za socijalni rad u Zrenjaninu jednom mesečno okupljaju i analiziraju slučajeve porodičnog nasilja u prethodnih sedam dana.
Na predstavljanju publikacije, čiju je izradu podržao USAID, govorila je i predsednica Programskog saveta Udruženja tužilaca Jasmina Kiurski koja je istakla da je akcenat u knjizi stavljen na žrtvu i kako joj omogućiti bolju zaštitu.
"Nasilje u porodici je kršenje osnovnih ljudskih prava", zaključila je Kiurski uz napomenu da sesksualno i ekonomsko nasilje u porodici u Srbiji još uvek nisu prepoznati u dovoljnoj meri.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP