Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREVARA

U Srbiji popusti do 30 odsto, a u inostranstvu i do 70 odsto!

Autor: Beta | 02.01.2014 - 08:56:00h | Komentara: 4

Popusti na rasprodajama u Srbiji nikada nisu realno veći od 30 odsto dok se u inostranstvu popusti kreću i do 70 odsto, rekla je predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida.

"Što se tiče rasprodaja u Srbiji, one nisu ni približne rasprodajama naših suseda, tako da ne čudi da je sve više šoping tura u ponudi u našim turističkim agencijama", rekla je Vera Vida za agenciju Beta.

Prodavnica

Prodavnica | Foto: Mladen Šurjanac

 
Prema njenim rečima, u inostranstvu je obično na prazničnoj rasprodaji sezonska roba koja nema nikakvu grešku dok se u Srbiji često dešava da na popustu bude roba sa nekom greškom ili roba kojoj je istekao rok trajanja.

"Mi nismo pravo potrošacko društvo kao što je to slučaj sa zemljama na Zapadu i nemamo potrošačku kulturu da kupujemo na popustima jer su kod nas cene visoke i pored sniženja, a sami popusti su mali", kazala je Vida.

Ona je dodala da u Srbiji postoji mali broj uvoznika, a da su marže dosta visoke te nema pravih rasprodaja. Vera Vida je kazala da se često dešava da u izlogu srpski potrošači vide obaveštenje: "50 odsto sniženja", ali da u prodavnici dobiju odgovor da nema više zaliha.

"Mora da postoji odredjeni broj zaliha robe koja je na popustu, a u suprotnom takve slučajeve kažnjava Tržišna inspekcija", rekla je ona.

Vera Vida je dodala da sve cene moraju biti istaknute već u izlogu, a ne na rafovima.

"Cena koja je na artiklu mora biti jasno istaknuta, kao i prethodna cena robe, jer na taj način kupac može da uporedi koliko je proizvod snižen i koliku uštedu može da postigne", rekla je Vida. 
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 02.01.2014 10:47h

    Gospodjo V ida zasto ne kazete da takve cene, *snizene* 30 procenata,predstavljaju zapravo REALNU cenu sa SVE UGRADJENOM, marzom i sta ti ja znam uvoznicko -trgovackog lobija...a oko te robe na *snizenju*,kod hrane ,recimo.i to u SVIM lancima/da ih ne reklamiram/ kazu*..riba na popustu sa 400 na 290 din. Ti se ko covek dignes,guzvas po autobusu,u 07.07 stanes prec gondolu..NIGDE TE VRSTE...-Znate prodali smo...Pa kome bre i kad vec,jer koliko sam video NIJE BILA GUZVA..-E onda mi se ,sve slatko smejuci u lice,jedan penzioner potrudio da to objasni.-Znate prodaju je restoranima i malim radnjama,podele medju sobom,a prodaju tek paket dva malim kupcima da bi u njih mogli upirate prstom..evo prodali smo nekim kupcima koji su ranije/cuj ranije/ dosli.I tako za sad vremena sam evoluirao od probudjenog vedrog coveka,do idiota iliti soma upecanog na reklamnu udicu lopova.../jer kad sam vec tu daj da uzmem nesto jer mi se prevarenom vise NIGDE ne zalazi./

  • sale Vreme: 02.01.2014 15:02h

    Zato narode ako si pametan,pravac Segedin ili pijaca u Subotici.pa neka tajkuni pune drzavni budzet.

  • momazver Vreme: 02.01.2014 19:13h

    Da znas Sale da -HOCU.Evo sad mi drug iz Svedske cestitao .N.G. i tako pricamo.....lo/deset/ kilograma praska za ves/najkvalitetnijeg , ekoloskog -10 EVRA,o ostalom necu,dodje mi da placem....zavitlava me...-Kod vas je hrana najskuplja u Evropi, a obraz najjeftiniji,kod nas je obrnuto. Oterao sam ga u lepu.... Novu godinu i otisao da smuckam cikoriju umesto kafe.

  • cica Vreme: 03.01.2014 07:10h

    Sve je istina sto se pise da su cene u Srbiji vece nego na zapadu .Ja kupujem kod lidla i aldija i uvek gledam snizenje cena a kad dodjem u Srbiju cene visoke a roba loseg kvalitete pocevsi od mesa kackavalja za decu nutela,slanina ,mleko pa cak i med za koji se zna da je pun pesticida inace ga nebi strane firme vratile,hvala stampi sto sve otvoreno pise da se sve zna.Zato uporedjujte cene i bojkotujte kupite samo ono sto vam treba a i malo je konkurencije sto vise prodavnica stim bolje za kupce jer kako se kaze konkurencija nespava pa ko drzi velike cene brzo ce propasti zato potrosaci opametite se.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP