Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA SE ČEKA?

U Srbiji se ne meri UV zračenje!

Autor: Kurir | 08.07.2015 - 14:18:00h | Komentara: 0

Juče, tokom najtoplijeg dana u godini kad je temperatura dostigla 39 stepeni Celzijusa, u Srbiji još nije bilo počelo merenje veoma opasnog UV zračenja, koje može da izazove i rak.

Ada ciganlija

Ada ciganlija | Foto: Screenshot "Youtube"

Problem je nastao u tome što se čeka tender za izvođača tog posla koji je ranije u Beogradu bio u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje.
- Aparat za merenje UV zračenja nalazi se kod nas u Gradskom zavodu za javno zdravlje, ali još nije počelo merenje jer se čeka tender koji se otvara sledeće nedelje.

Sunce

Sunce | Foto: Profimedia

Prema Zakonu o javnim nabavkama, svaki posao, pa i merenje zračenja ide na tender, a mi smo takođe konkurisali za taj posao - kaže Vesna Slepčević, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju GZJZ. To praktično znači da će se tek u avgustu znati ko je dobio posao i tek tada će se početi s merenjima. Prethodnih godina to se radilo već u aprilu. Pokušaji da se od Sekretarijata za ekologiju GZJZ dobije informacija zbog čega se sada čeka toliko dugo, za sada su ostali bez odgovora
Prema podacima RHMZ, u Beogradu je UV indeks juče bio na osmom podeljku, a danas se očekuje da dostigne i deveti. Aleksandar Ademović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, kaže za Kurir da ovako visoko zračenje može da bude veoma štetno po ljudsko zdravlje:
- Što je veći UV indeks, to praktično znači da do nas dolazi više zraka i koža mora snažno da se brani. UV zračenje može da dovede do opekotina prvog i drugog stepena, ali i do maligniteta. Zato je važno da se što manje izlažemo sunčevom zračenju jer to može dovesti do raka kože.

Sunce Sunčano vreme

Sunce | Foto: Profimedia

U Srbiji je juče najtoplije bilo u Novom Sadu, Kikindi, Velikom Gradištu, Negotinu i Zaječaru, gde je izmereno do 39 stepeni, a najsvežije na Kopaoniku, gde je temperatura bila 19 stepeni. Građani prestonice su spas uglavnom tražili na Adi Ciganliji. Meteorolozi za naredne dane prognoziraju slično vreme, uz blago osveženje u četvrtak.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP