Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPECIJALNA PUBLIKACIJA

U Srbiji živi blizu 150.000 Roma

Autor: Tanjug | 19.03.2015 - 12:59:00h | Komentara: 0

U Srbiji živi 147.604 osoba romske nacionalnosti, odnosno 2,05 odsto od ukupnog stanovništva i najveći broj je naseljen u regionu južne i istočne Srbije.

Romi

Romi | Foto: Aleksandar Stanković

 
Kako je pokazala upravo objavljena specijalna publikacija "Romi u Srbiji", autora Svetlane Radovanović i Aleksandra Kneževića sa Geografskog fakulteta u Beogradu, u južnoj i istočnoj Srbiji živi 39 odsto od ukupnog broja Roma, dok ih je najmanje u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, svega 14 odsto ukupnog broja te populacije.

Posmatrano po opštinama, najveće učešće Roma u ukupnom stanovništvu zabeleženo je u Kostolcu (19,5 odsto), Bojniku (14,9 odsto) i Vranjskoj Banji (14,4 odsto). Prosečna starost Roma je oko 28 godina, što ih čini znatno mlađima u odnosu na ukupno stanovništvo Srbije, koje je u proseku staro 42,2 godine.
Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku popis iz 2011., na osnovu koje je urađena publikacija koja predstavlja celovitu i sveobuhvatnu studiju o Romima u Srbiji, nije sproveden na teritoriji AP Kosovo i Metohija, dok je u opštinama Preševo i Bujanovac zabeležen smanjen obuhvat usled bojkota od strane većine pripadnika albanske nacionalne zajednice.

nehigijensko naselje

Nehigijensko naselje | Foto: RAS

 
U popisu 2011. godine podaci o nacionalnoj pripadnosti su, shodno važećim ustavnim odredbama, rezultat slobodnog izjašnjavanja građana, odnosno roditelja, usvojitelja ili staratelja kada je reč o deci mlađoj od 15 godina.
Studije "Romi u Srbiji" nastoji da doprinese boljem sagledavanju i razumevanju društvenog položaja i stepena socijalne integrisanosti romske etničke zajednice.

U njoj se kroz pregled demografskih, socioekonomskih i drugih karakteristika romske populacije daje prikaz istorijskog i demografskog razvitka ove etnicke zajednice, pocev od 19., pa do prvih decenija 21. veka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP