Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJVIŠE AZILANATA UĐE IZ MAKEDONIJE

U Srbiju dnevno uđe 400 migranata!

Autor: S. Vojinović | 09.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Dnevno oko 300 migranata uđe u Srbiju na ilegalnim prelazima sa Makedonijom i još stotinak iz Bugarske, saznaje „Alo!“. U poslednje vreme zbog dobro obezbeđene granice sa Mađarskom, migranti do svog krajnjeg odredišta ka zemljama zapadne Evrope, iz Srbije ilegalno pokušavaju da izađu preko Hrvatske.

Najviše azilanata  uđe iz Makedonije

Najviše azilanata uđe iz Makedonije | Foto: Branko Janačković

Najviše ih dolazi iz Pakistana, Avganistana, Somalije i Sirije...
- U poslednjih nekoliko meseci najveći priliv migranata je iz Sirije! Iz Makedonije u Srbiju dnevno u proseku uđe blizu 300 njih, dok iz Bugarske uđe oko stotinak. Svi oni prema proceduri odmah budu procesuirani. Na te cifre treba dodati i pretpostavku da još sigurno njih između 100 i 200 ilegalnim kanalima, u kamionima i šleperima ili pešice se prebaci ka zapadnoj Evropi, a o tome ne postoji evidencija. Priliv migranata je sve veći. Samo tokom 2014. godine na makedonskoj granici otkriveno je oko 10.000 migranata - objašnjava naš izvor iz policije.


Većina onih koje policija otkrije na granici uglavnom zatraže azil, ali se mnogi od njih i ne pojave u prihvatnim centrima u Banji Koviljači i Bogovađi, već ilgalno nastavljaju prebacivanje u zemlje EU.

Iz Srbije  beže prema  Hrvatskoj

Iz Srbije beže prema Hrvatskoj | Foto: Uprava carina Srbije


- U poslednjih mesec dva primećeno je da menjaju rutu. Odnosno da se sada pre odlučuju za ilegalni ulazak u Hrvatsku, a ne kao što je već godinama unazad to bila Mađarska. Razlog je jasan - posle najezde velikog broja migranata iz Srbije u tu zemlju srpsko-mađarska granica je bolje pokrivena. Samo tokom prošle godine iz Mađarske u Srbiju vraćeno je oko 1.100 ilegalnih migranata - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Procene su da skoro 90 odsto migranata nezakonito uđe na teritoriju Srbije iz pravca Makedonije i Bugarske dok ostali dolaze iz pravca Crne Gore i sa područja Kosova i Metohije, kažu u MUP-u Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP