Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAŽE ZARAŽENU PILETINU PO RADNJAMA

U Srbiju stiglo 130 tona sumnjivog mesa

Autor: Alo.rs | 22.04.2015 - 00:56:00h | Komentara: 1

U Srbiju je 15. marta ušlo čak 130 tona sumnjive piletine iz Poljske. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da salmonela nije pronađena u toj seriji mesa poljskog proizvođača "Animeks fuds Spolka".

Piletina - file

Inspektori jure piletinu po radnjama | Foto: Profimedia

U Ministarstvu kažu da je navedeno meso uvezeno direktno iz Poljske, dok je kontaminirano samo ono meso koje je prepakivano u Francuskoj.

Ipak, iako tvrde da meso nije zaraženo, inspektori su dobili nalog da po radnjama u Srbiji potraže poljsku piletinu.

Kada je krajem marta, evropski Sistem za brzo uzbunjivanje za hranu i stočnu hranu obavestio nadležne organe u Srbiji, da je iz Poljske ušla pošiljka smrznute piletine zaražene salmonelom, veterinarski inspektori u čitavoj zemlji dobili su naredbu da tu robu pronađu, pišu "Večernje novosti".

- Zadatak da krenu u potragu za spornim mesom, poslat je iz Uprave za veterinu, preko šefova okruga. Da su  znali gde je to meso završilo, ne bi nama naredili da ga tražimo. Granična inspekcija mora da zna tačno koja roba je ušla, odakle je i kome je namenja, kaže za ovaj list jedan od veterinarskih inspektora koji je dobio naredbu da pronađe gde je piletina iz Poljske.

Međutim, inspektori ne mogu da znaju da li je meso iz uvoza ili ne kada dođu u prodavnicu, jer je tim deklaracijama moguće manipulisati.

- Upravo zbog tih manipulacija, naš zadatak da nađemo meso po radnjama je sumanu i osuđen na neuspeh. Da nije ta firma dobila dozvolu za uvoz mesa, ne bi ih kolege sa granice pustile. A po papirima bi trebalo i da se prati put te piletine. Čim neko iz EU zna da je to ušlo u Srbiju, znači imaju evidentirano da je poslato, kaže inspektor dodajući da je ozveštaj evropskog Sistema za brzo uzbunjivanje sigurno tačan.

Poslednji komentari
  • miki Vreme: 22.04.2015 07:59h

    Zar je moguce da uvoze pilece meso i to zarazeno a gase Agroziv i ostale proizvodjace u Srbiji. to nigde nema. Narode vidite zta se radi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP