Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZDRAVO, BUDUĆNOSTI

U srednju školu ne ide 15% dece!

Autor: Tanjug | 11.02.2014 - 18:56:00h | Komentara: 1

Prema procenama, pet odsto dece u Srbiji nije u osnovnoj školi, a 15 procenata je van srednje škole.

Ovaj i niz drugih problema u prosveti prioriteti su u radu Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), rečeno je danas na jubilarnoj, 100. sednici saveta.

učiteljica

Sve je manje dece u školama | Foto: Shutterstock

 Na svečano-radnoj sednici predsednica NPS Desanka Radunović i direktor Kancelarije UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lo potpisali su Memorandum o razumevanju, na osnovu koga će ta organizacija finansijski i logistički pomoći savetu, telu koje je osnovala Skupština Srbije da prati, analizira i daje preporuke za smanjenje osipanja dece iz naših škola.

Zadatak saveta biće i da utvrđuje predloge mera za nastavak obrazovanja osoba koje su napustile sistem, rečeno je na sednici i navedeno da se prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 27 odsto mladih u Srbiji vodi kao neaktivno.
Oni, kako je rečeno, nisu ni na tržištu rada a ni u obrazovnom sistemu, pa će NPS i UNICEF sarađivati u donošenju mera koje treba da smanje ovu statistiku.
Radunović je nakon potpisivanja Memoranduma ukazala da su najviše ugrožena deca iz marginalizovanih grupa, žrtve narastajućeg siromaštva u Srbiji i da upravo njima treba podrška da ostanu u sistemu.
Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo podsetio je na pravo dece da imaju kvalitetno obrazovanje, a kako je rečeno na sednici, NPS će ubuduće analizirati i akcione planove uz Strategiju razvoja obrazovanja, čija izrada kasni u Ministarstvu prosvete.
Takođe, savet će analizirati i novi zakon o udžbenicima, baviće se reformom opšteg srednjeg obrazovanja, profesionalizacijom rada nastavnika, udžbenicima, finansiranjem po učeniku...
"Zadatak svih nas je da škola ne bude neopisivo dosadna deci. Škola treba da im bude primerena, da se tamo događa igra i atmosfera u kojoj su uključena u proces učenja. Naš zadatak je da školu učinimo zanimljivijom, prilagođenijom, da decu pripremimo za celoživotno učenje", rekla je Radunović.
Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Komisije za akreditaciju... 
Poslednji komentari
  • perica Vreme: 11.02.2014 22:05h

    E da sam bio pametan pa da pre 20 god nisam upisao srednju skolu,vec u skolarac 4 zanata za te 4 godine masinstva......Gazda pita jel znas da radis,a ne koju diplomu imas.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP