Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUZAVAC I KAMENICE

U sukobima u Kosovskoj Mitrovici povređena najmanje 21 osoba! (FOTO + VIDEO)

Autor: FoNet - Beta | 22.06.2014 - 17:16:00h | Komentara: 1

Najmanje 21 osoba je povređena, pet ih je uhapšeno, a zapaljena cu četiri vozila danas u sukobu demonstranata i policije tokom protesta na južnoj strani glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, saopštili su policija i mediji. Na južnoj strani mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, uz velike mere obezbeđenja, protestvovalo je nekoliko stotina Albanaca zbog ponovnog uspostavljanju barikada na mostu, odnosno postavljanja betonskih žardinjera za "Park mira", koji su tu počeli da grade Srbi.

Kosovska mitrovica

Kosovska mitrovica "Park mira" | Foto: Profimedia.rs

- Bilans današnjih protesta i sukoba u južnom delu Kosovske Mitrovice je 13 povređenih policajaca i šest povređenih demonstranata - izjavio je portparol komande kosovske policije za južni deo Mitrovice Avni Zahiti, dodajući da je do sada uhapšeno pet osoba.


Prema njegovim rečima, izveštaj policije nije konačan.


Prema navodima prištinskih medija, tokom sukoba policije i demonstranata Albanaca povredjena su i dva novinara - Fatona Ismajlija iz "Expreša" kamenom u glavu pogodili su demonstranata, dok je novinara Behara Mustafu pretukla grupe od 10 osoba koji su demonstrirali.

Učesnici protesta nosili su zastave Albanije, SAD i Oslobodilacke vojske

Vlada Kosova poziva na mir i uzdržanost u Mitrovici

Vlada Kosova pozvala je danas građane koji protestuju u južnom delu Mitrovice na uzdržanost i mir, i zatražila od njih da ne budu žrtve provokacija koje imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

- Vlada Kosova s pažnjom prati situaciju posle ponovnog uspostavljanja barikada na reci Ibar u Mitrovici i u stalnom je kontaktu sa svim relevantim faktorima kako bi se rešio ovaj problem. Vlada Kosova garantuje da će barikada na reci Ibar vrlo brzo biti uklonjena i da će biti obezbeđena sloboda kretanja prema zakonima i Ustavu Kosova i sporazumu iz Brisela - navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova pozvala je Evropsku uniju da se više angažuje u primeni sporazuma iz Brisela i da se što pre oslobodi most na Ibru od prepreka za slobodu kretanja, što je jedna od temeljnih vrednosti ustava Kosova i EU.
Kosova, a u blizini mosta i na samom mostu preko Ibra, bile su stacionirane jake snage interventne jedinice kosovske policije, kao i pripadnici američkog, italijanskog i poljskog kontigenta KFOR.
Na raskrsnici u blizini mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili su se Srbi koji su pratili razvoj situacije u južnom delu grada.
Učesnici protesta su nešto posle 15 došlo do sukoba demonstranata i policije kada se među demonstrantima izdvojila jedna grupa koja je na kosovsku policiju bacala kamenice. Oni su pomerili kordon policije koji je stajao ispred njih, a jedan Albanac prošao je pored vojnika i počupao nekoliko stabala iz betonskih žardinjera.
Prema izveštaju Radija slobodna Evropa, na demonstracijama je ispaljen suzavac, a zapaljeno je i nekoliko vozila policije.
Reaguju specijalne jedinice Policije Kosova i EULEX, dok je američki KFOR na mostu bio u pripravnosti, javlja novinar RSE sa lica mesta.
Visoki zvaničnici Kosova oštro osuđuju ponovno postavljanje barikade, kako su nazvali Park mira koji su Srbi postavili posle uklanjanja barikade od šljunka i peska koja je bila postavljena 2011. godine, da bi nekoliko sati kasnije postavili betonske žardinjere popreko mosta.

Kfor: Policija Kosova profesionalno reagovala u Mitrovici

Kosovska policija reagovale je danas na "odgovarajući način" i bila je u stanju da obuzda veoma veliki protest, pokazavši profesionalizam i efektnost, saopšteno je iz Kfora, povodom protesta Albanaca u Južnoj Mitrovici zbog izgradnje "Parka mira" na mostu između severne i južne Mitrovice.

U saopštenju se dodaje da su vojnici Kfora bili raspoređeni na samom mostu, na čijoj su sredini bili Amerikanci, a na severnoj strani italijanske snage.

Nemačke snage Kfora bile su pozvane da intervenišu čim su se pojavili prvi znaci nasilja, kako bi pomogle snagama koje su već bile na licu mesta, dodaje se u saopštenju.

Komandant Kfora, general Salvatore Farina naveo je da je glavni cilj bio da se izbegnu medjuetnički sukobi i eskalacija nasilja.

Kosovska policija bila je na prvoj liniji, uz podršku jedinica Euleksa, sa Kforom kao trećim štitom za sprečavanje kontakta izmedju elemenata sa južne i severne strane mosta, navodi se u saopštenju.

- Pozivam sve lokalne vlasti na jugu i severu Mitrovice, i sve građane da reaguju mirno, i nastave sa dijalogom u cilju rešenja problema kroz razjašnjavanje, sastanke i pregovore. Kfor je važan akter koji će nastaviti da deluje u cilju garantovanja bezbednosti, podrške institucijama na Kosovu i napretka dijaloga izmedju Beograda i Prištine", rekao je general Farina.

Na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, danas su Albanci protestovali, tražeći uklanjanje "Parka Mira. U Mitrovici je trenutno situacija stabilna i mirna. Prethodno su tokom protesta povređena dva policajca i jedan novinar, a jedno policijsko vozilo je oštećeno. Policija je reagovala suzavcem kako bi sprečila demonstrante da se približe mostu na Ibru.

Reagovanja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio današnje rušilačke demonstracije u južnom delu Kosovske Mitrovice i istakao da su one uperene protiv mira, suživota i normalizacije odnosa izmedju srpskog i albanskog naroda, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Đurić je pozvao na smirivanje tenzija i naglasio da današnji događaji produbljuju strepnju kod gradjana Kosova i Metohije srpske narodnosti i govore o neophodnosti dijaloga.


- Bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan ratovati -zaključo je DJurić i dodao da Srbija drži pruženu ruku za rad na izgradnji poverenja i stvaranju stabilne i mirne budućnosti za sve u Pokrajini.


Presednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je večeras, povodom nasilnih demonstracija, na mirno pronalaženje rešenja, dok je kosovska vlada saopštila da će "nove barikade na mostu preko reke Ibar biti veoma brzo uklonjenje".
Jahjaga je u saopštenju istakla da će bilo koji pokušaj da se nadje rešenje upotrebom sile samo zaoštriti situaciju i sprečiti svaki proces uspostavljenja normalne situacije u Kosovskoj Mitrovici i opštinama na severu Kosova.
- Sloboda kretanja je osnovno pravo vezano za ustav Kosova i glavni je princip demokratije, pa zbog toga svaka postavljena prepreka u bilo kom delu teritorije Kosova sprečava pokušaje za uspostavljenje zakona i ugrožava procese koji će nas odvesti u pravcu integrisanja svakog gradjanina Kosova u društvu i institucija Kosova - rekla je Jahjaga.

Poslednji komentari
  • ismet rafuna Vreme: 23.06.2014 00:46h

    kako mu nije sramota , ko koga izaziva, kakav park mira kakav bakraci pa to je moderna barikada, gde u svetu ima tako nesto, most sluzi za spajanje a ne za razdvajanje, neka oni na most gazela prave park mira pa da vidim o da li je dobro

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP