Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE OKREĆITE GLAVU OD SEKSUALNOG NASILJA!

U svakom školskom odeljenju po četvoro zlostavljane dece!

Autor: Tanjug | 09.06.2015 - 15:43:00h | Komentara: 0

Na uzrastu od 10 do 18 godina u svakom školskom odeljenju u Srbiji postoji četvoro dece koja su doživala određeni vid seksualnog nasilja i još četvoro koja poznaju nekoga kome se to dogodilo, a u ovom trenutku, iz svakog odeljenja, dvoje dece izloženo je seksualnom nasilju.

silovanje

Foto: Shutterstock

To su pokazali preliminarni rezultati prve Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji, koja je danas predstavljena u Beogradu, a koju je uradio Incest trauma centar u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i beogradskim Centrom za promociju zdravlja žena.

"U polovini slučajeva, mi odrasli nismo preduzeli ništa a tek u sedam odsto slučajeva, nasilje je prijavljeno policiji", rekla je na predstavljanju rezultata direktorka Incest trauma centra Dušica Popadić.

Deca osnovnoškolskog uzrasta seksualno nasilje obelodanjuju najpre porodici koja im po pravilu ne poveruje, dok se mladi u srednjim školama najčešće poveravaju drugarici ili drugu koji su skloniji da im ukažu poverenje, navodi se u studiji.

Od dve trećine dece koja ispričaju šta im se dogodilo, više od polovine osoba kojima su se poverili ne preduzima ništa, a samo sedam odsto njih prijavi slučaj nadležnim službama.

"Strah, osećanje krivice, stid su osnovni faktori koji to sprečavaju", rekla je Popadić.

Takođe, studija pokazuje da je deci najteže bilo da saopšte ko je počinilac seksualnog nasilja jer je 62,1 odsto dece koja su doživela seksualno nasilje odlučilo da ne identifikuje počinioca.

Kuća je najčešće mesto gde se događa seksualno nasilje (32 odsto), a zabrinjavaju i podaci da deca na društvenim mrežama primaju ili su izložena eksplicitnom seksualnom sadržaju (22 odsto).

Studija, kako je rekla Popadić, treba da posluži da se uz pomoć dobijenih rezultata napravi nacionalna strategija za sprečavanje seksualnog nasilja nad decom.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zorana Lužanin rekla je na skupu na kojem su predstavljeni rezultati, da je novom sistematizacijom formirana grupa za prevenciju nasilja u školama, i istakla da će rezultati pomoći u vraćanju vaspitne uloge škole.

"Jedna od novina koje će Ministarstvo predložiti je da u okviru svakog predmeta, svakog udžbenika, deo bude posvećen međupredmetnim kompetencijama ili prepoznavanju onoga što decu čeka u realnom svetu", kazala je ona.

Kako je rečeno na predstavljanju studije, odrasla osoba tražila je da dete učini neke od sledećih radnji: da je gleda razgolićenu odnosno njene polne organe, da se dete skine, da dodiruje polne organe nasilnika, da dete miluje po telu, da sa njim gleda pornografske filmove, časopise, primenom pretnje, ucene ili sile izvršila je seksualni odnos nad detetom...

Na skupu je učestvovao i šef Kancelarije Saveta Evrope Tim Kartrajt istakavši da je veoma važno što je ovo pitanje otvoreno. On je naveo da je edukacija veoma važna dimenzija u savladavanju nasilja ali i tabua u vezi sa ovim krivičnim delom.
Zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt nada se da će rezultati naići na one koji odlučuju o politici i prevenciji nasilja, istakavši da je, između ostalog, prevencija nasilja deo pregovarackog poglavlja 23 za Srbiju.

Zamenica Zaštitnika gradjana za prava deteta Gordana Stevanović ukazala je na neophodnost izmene Krivičnog zakonika i pooštravanje kazni za nasilnike.
U anketiranju je učestvovalo 2.053 dece, iz 97 osnovnih i srednjih škola i 532 roditelja. Studiju su podržali Vlada Srbije, EU, Savet Evrope, Vlada Australije i drugi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP