Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČUČA ZA RUSKU GAZETU

U Ukrajini ratuje oko 100 Srba

Autor: Alo.rs | 21.07.2015 - 11:32:00h | Komentara: 1

Radomir Počuča u intervjuu za ruski portal Gazeta tvrdi da u Donjecku ratuje oko 100 građana Srbije.

Radomir Počuča

Radomir Počuča | Foto: Printscreen YouTube

Ruski portal "Gazeta" razgovarao je sa nekadašnjim voditeljem i portparolom SAJ-a Radomirom Počučom. On bi, povratkom u Srbiju, mogao da postane sledeći na listi osuđenika kojima preti zatvor jer su ratovali u inostranstvu. Prema podacima Sputnjika, do sada je po ovom osnovu osuđeno osam građana Srbije
Radomir Počuča je vojnik sa stažom, navodi ruska Gazeta. On je učestvovao u više vojnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, a nakon početka konflikta na istoku Ukrajine učestvovao je u borbama protiv ukrajinskih snaga bezbednosti.
Na pitanje zašto su Srbi odlučili da u Donbasu ratuju protiv ukrajinskih snaga bezbednosti, on odgovara:
- To je vekovna tradicija. Rusi pomažu Srbima, Srbi Rusima. Setimo se Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, kada je Crvena armija oslobodila Beograd, građanskog rata u Jugoslaviji, kada su nam u pomoć stizali dobrovoljci iz Rusije. Sa druge strane, postoji legenda o srpskom vojvodi Aleksandru Saičiću, koji se borio za Rusku imperiju u rusko-japanskom ratu i pobedio samuraja u mačevanju kod Port Artura. Sada se njegov mač čuva u vašem Centralnom muzeju Oružanih snaga - kaže Počuča za Gazetu.
On je objasnio i koliko Srba ratuje u Ukrajini.
-  Mislim oko 70-80 do 100 ljudi. Međutim, to zavisi od toga da li ti ljudi žele da otkrivaju gde su i za koga ratuju. Nedavno se pojavio zakon po kom se Srbima zabranjuje da učestvuju u vojnim konfliktima na teritoriji druge države. Bez obzira na to što su u ovom konfliktu dotaknuti interesi bratskog nam naroda - rekao je Počuča i objasnio šta znači novi zakon koji je donela Srbija, a prema kome se gone svi koji ratuju u tuđim ratovima.

- Već osam osoba dobilo je uslovne kazne, od tri do pet godina uslovno. Ja se ozbiljno plašim da drugi dobrovoljci kada se vrate dobiju realni zatvorski rok. U svakom slučaju, Služba bezbednosti Srbije prisluškuje telefone dobrovoljaca i prati šta oni pišu na internetu, nije isključeno da im i hakuju mejl - rekao je Počuča i dodao da je u kontaktu sa ovim osuđenicima.

- Oni su pravi borci, koji ne odstupaju od svojih ubeđenja, ne žale za tim što su uradili za Novorusiju. Jedan od njih želi da ide u Siriju kao dobrovoljac da ratuje protiv Islamske države - kaže ovaj bivši portparol PTJ.

- To je moja dobra volja: doći i rizikovati život ili rizikovati svoju slobodu nakon vojske. Oni koji su sada ostali, možda će zatražiti državljanstvo LNR i DNR. A možda će se vratiti u Srbiju, bez obzira na posledice. Ne mogu reći.

Na pitanje novinara koju vojsku su pretežno služili Srbi koji se sada bore Donbasu, on odgovara.

- Kao prvo, među njima je bio jedan broj bivših pripadnika "crvenih beretki". To je elitna jedinica, čiji borci su prošli školu još za vreme prvog građanskog rata u Jugoslaviji. Pod dva, sve zavisi od obrazovanja, specijalnosti i fizičkih podataka samog borca. Ne moraš da budeš tenkista ili snajperista, nekad i kuvar nije ništa manje važan od predstavnika vojnih specijalnosti - priča Počuča i objašnjava kako se on našao u Donbasu i koja su mu sadašnja zaduženja.

- Stigao sam u septembru 2014. godine. Nakon nekoliko borbi, našao sam se u zatvoru DNR. Optužili su me za ko zna šta: da sam prodavao oružje ukrajinskoj strani, da sam hteo da ubijem dva srpska dobrovoljca. Mesec dana sam bio u zatvoru i smršao sam 15 kilograma. Na kraju su me pustili.
Nalazim se u štabu pokreta "Novorusija" Igora Strelkova. Pokušaj da me zatvore u DNR vezan je, siguran sam, za politiku: u ratu se uvek nalazi mesto kriminalu i političkim spekulacijama. Nadam se da ću još uspeti da se vratim u Donjeck ili Lugansk, ali zasad je to pitanje zatvoreno. Želim da naglasim da sam čist pred zakonom i bogom i da su sve optužbe protiv mene glasine - pravda se Počuča i navodi da nema nameru da ostane u Rusiji.
- Zahvalan sam Rusiji za sve, ali čak i dvorac od zlata ovde menjam za drvenu brvnaru u otadžbini. Vratiću se i boriću se za ideale koji su mi bliski. Ako bude trebalo i sa oružjem u rukama - rekao je Počuča za Gazetu, prenosi Sputnjik.
Poslednji komentari
  • walter Vreme: 21.07.2015 12:11h

    Lazni patriota,peva kao Vesna Zmijanac,sta drugo da radi pokusao kao borac ne ide mu setao u uniformi po kancelariji i pravio spletke zavadjao ljude ko zna mozda laznom patrioti bolje krene s drukanjem!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP