Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

U vagini gips, krompir i sunđer!

Autor: Ekipa Alo! | 19.10.2014 - 20:00:00h | Komentara: 0

Šta mislite, šta je zajedničko krompiru, plastičnoj čaši punoj gipsa i sunđeru natopljenom limunovim sokom? Verovali ili ne, to su predmeti koje su ginekolozi pronalazili u telu žena, a koje su one upotrebljavale kao kontraceptivna sredstva, ugrožavajući na taj način sopstveno zdravlje!

Nekim stvarima je mestui u kuhinji, a ne u krevetu!

Nekim stvarima je mestui u kuhinji, a ne u krevetu! | Foto: Shutterstock

- Poznato je da su nekada žene u telo stavljale sunđere natopljene limunom, verujući da će na taj način sprečiti neželjenju trudnoću. Zapanjujuće je da se to još uvek radi. Izbor takvih metoda zaštite od neželjenje trudnoće posledice su nedovoljne obrazovanosti žena, koje uglavnom žive u ruralnim delovima zemlje, nedovoljno su informisane, ne posećuju ginekologe i ne vode računa o svom zdravlju - priča za “Alo!” ginekolog Mima Fazlagić, koja upozorava da bi ginekolozi i urolozi trebalo da posvete veću pažnju seksualnom obrazovanju i da kontinuirano rade na edukaciji pacijenata, kako na ovaj i slične načine ne bi ugrožavali sopstveno zdravlje.


Ovo smatra i doktor Aleksandar Milošević, urolog i seksolog u KBC Zvezdara koji je za naš list otkrio i druge bizarne vidove zaštite koje je video u svojoj praksi i u praksi svojih kolega.

| Foto: Shutterstock

- Muškarci u Srbiji u najvećem broju slučajeva smatraju da zaštita od trudnoće podrazumeva vađenje polnog organa pre ejakulacije. Što se žena tiče, one više brinu o zaštiti, ali ponekada pribegavaju bizarnim nadrilekovima i kvazizaštiti. Primera radi, poznati su mi slučajevi nekoliko žena koje su u vaginu stavljale krompir, koji je u nekim slučajevima čak i proklijao. A zapanjujući mi je bio i primer pacijentkinje koja je u svoj polni organ stavila čašu od jogurta napunjenu gipsom. Taj gips je, na kraju, nagrizao bešiku, zbog čega je imala ozbiljne zdravstvene probleme – ističe dr Milošević.


Psihijatar Ljubomir Erić kaže da ne može da tvrdi da ovi neuobičajeni vidovi kontracepije nisu posledica nekog psihičkog poremećaja, ali on, ipak, veruje da su samo posledica nedovoljne informisanosti.

Zbogom, pameti!

Zbogom, pameti!

- Radi se najverovatnije o tome da su sve te žene nedovoljno obrazovane i da redovno ne posećuju ginekologe. Jer da je suprotno, one bi znale šta lekari preporučuju kao pouzdanu zaštitu ne samo od neželjene trudnoće već i od seksualno prenosivih bolesti – zaključuje doktor Erić.

Svetski hit: Pancir za seks!
Dok u Srbiji muškarci najčešće ne stavljaju ni kondom, u svetu je sve popularniji takozvani skrotalni kondom - „skrogard“, koji je razvijen da pokrije celo međunožje tokom seksualnog odnosa i tako smanji rizik od sekualno prenosivih infekcija. „Skrogard“ se nosi kao kondom i smanjuje kontakt kože s kožom, pa time i rizik od infekcija, poput herpesa i genitalnih bradavica, koje se prenose putem kože!

Istorija kontracepcije
Još u starim medicinskim tekstovima Egipćana, Jevreja, Grka i Rimljana opisane su razne metode sprečavanja začeća. Riblji mehur bio je preteča prezervativa još od antičkih vremena. Stari Egipćani su prve oblike prezervativa pravili od lana i papirusa, dok su Egipćanke za sprečavanje neželjenih trudnoća koristile životinjsku balegu, najpre od slona, a zatim i krokodila, u kombinaciji sa medom i još nekim sastojcima. Za kontracepciju su, takođe, korišćeni razni čajevi i bilje: sok od limuna i divlja šargarepa. Žene u Vizantiji skupljale su morske sunđere, umakale ih u limun i stavljale u vaginu, žene u drevnoj Kini pile su živu, a Indijke seme šargarepe. U 18. veku pojavljuju se kondomi napravljeni od životinjskog creva, a gumeni tek u 19. veku. Godine 1956. otkrivena je kontraceptivna pilula.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP