Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRANILI SE U ISTOJ KUHINJI

U Valjevu salmoneloza kod 57 osoba!

Autor: Beta | 25.04.2014 - 18:16:00h | Komentara: 0

Svi koji su oboleli od salmonele, ili su imali stomačne tegobe, hranili su se iz centralne kuhinje PU "Milica Nožica", saopštila je Gradska uprava Valjeva.

pokrivalice

 Foto: Rajko Ristić

Od 102 osobe koje su imale stomačne tegobe, kod 57 je laboratorijski potvrđena salmonela enteritidis, saopštila je Gradska uprava Valjeva posle sastanka nadležnih službi sa gradonačelnikom Stankom Terzićem, prenosi Beta.
"Svim obolelim, zajednička je ishrana iz centralne kuhinje PU 'Milica Nožica', pa je 31. marta Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) prijavio epidemiju salmoneloze, a kao verovatni put zaražavanja identifikovao hranu", stoji u tom saopštenju.
Dodaje se da je vanrednim sanitarnim pregledom zaposlenih u PU "Milica Nožica", utvrđena salmonela enteritidis kod tri lica koja nisu vezana za proizvodnju i distribuciju hrane, tako da je ukupan broj obolelih kod kojih je do sada izolovana salmonela, 57.
Stalnim kontrolama inspekcijskih organa utvrđeno je da se sprovode protivepidemijske mere, a tokom nadzora uzeta su 44 brisa sa radnih površina i deset uzoraka hrane i svi su ispunjavali zakonom propisane uslove.
U saopštenju piše da je Grad Valjevo izdvojio značajna sredstva za opremanje PU "Milica Nožica" i uspostavljanje XACCP sistema i stoga od rukovodstva ustanove i nadležnih inspekcija "zahteva da se detaljno proveri i preispita uspostavljeni sistem bezbednosti hrane".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP