Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMA DISKRIMINACIJE

U Vojsci Srbije gej je okej!

Autor: FoNet | 18.10.2013 - 10:13:00h | Komentara: 0

U Vojsci Srbije do sada nije zabeležen nijedan slučaj da je neko od njenih pripadnika imao, uprkos netoleranciji prema gej osobama u našem društvu, bilo kakvih problema u službi zbog homoseksualnog opredeljenja, tvrde u Ministarstvu odbrane, piše dnevnik "24 sata".

Spremni za nove zadatke - Srpski oficiri

Ilustracija | Foto: Beta

U Ministarstvu navode da Vojska Srbije poštuje Ustav i zakone Republike Srbije, pa u tom smislu i ne toleriše diskriminaciju u svom sastavu ni po jednom osnovu, pa ni po osnovu seksualne orijentacije.

- Seksualno opredeljenje nije, niti će biti prepreka za nekoga ko želi da bude profesionalni vojnik u Vojsci Srbije, a pitanje o seksualnom opredeljenju se nije postavljalo u regrutnom sistemu obaveznog služenja vojnog roka, i ne postavlja se ni danas ni u jednoj od faza prijema u profesionalnu vojnu službu - rekao je za “24 sata” portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić.
Do sada, prema njegovim rečima, nije bilo pritužbi na probleme u službi zbog homoseksualnog opredeljenja, a problemi po tom osnovu nisu zapaženi ni u toku redovnih provera psihosocijalnog stanja pripadnika VS.
- Te provere realizujemo putem godišnjih anonimnih anketa, sastanaka i razgovora na mesečnom nivou, lista za proveru međuljudskih odnosa - dodaje Krivokapić i ističe da se pripadnici VS redovno obaveštavaju o svim državnim zakonima i propisima, kao i o preuzetim međunarodnim obavezama, pa su upoznati i sa činjenicom da je Republika Srbija u martu 2011. godine potpisala Rezoluciju o borbi protiv svake diskriminacije i nasilja protiv LGBT osoba.
Nijedna pritužba ovim povodom nije stigla ni u kancelariju poverenice za ravnopravnost Nevene Petrušić.
I izvršni direktor Centra za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti “Kviri” Boban Stojanović, tvrdi da, koliko je njemu poznato, nijedan pripadnik LGBT zajednice koji je bio u vojsci nije imao nikakvih problema.
Koliko mi je poznato, i na konkursima za prijem vojnika u Vojsku Srbije navedeno je da nije dozvoljena diskriminacija kandidata po bilo kojem osnovu, pa i po osnovu seksualnog opredeljenja, rekao je Stojanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP