Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAZI KAKAV STATUS STAVLJAŠ

U zatvor za nedolično ponašanje na Fejsu!

Autor: Alo.rs | 26.01.2015 - 18:40:00h | Komentara: 1

Vlada Republike Srpske predložila je novi Zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže. Predviđene su i nove novčane kazne do 850 evra, pa čak i kazna zatvora.

Fejsbuk

Fejsbuk | Foto: Profimedia

U odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru, proširuje se definicija pojma javno mesto, imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže preko kojih se vrše organizovanja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi u mestu na kojem je nastupila posledica…“, navodi se u obrazloženju Predloga zakona o javnom redu i miru koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati na sednici 3. februara, piše portal Capital.ba.
Zakon je upućen u proceduru iako i sam predlagač priznaje da nije dobio odobrenje da je u skladu sa evropskim propisima.

Zа prekršaj javnog reda i mira povećan je raspon novčane kazne sa 500 KM (250 evra) na 700 (350 evra), odnosno sa 1.500 КМ (750) na 1.700 КМ. (850 evra)


Nepristojni tekstovi 300 KM (150 evra), a narušavanje javnog reda 40 dana zatvora.
Tako na primer, ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM (50 do 150 evra).
Jedna od kaznenih odredbi propisuje da "ko ne postupi po naredbi ili rešenju državnog organa u vezi sa ograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lica na određenim javnim mestima ili područjima, ili ko se ne udalji iz grupe koju je ovlašćeni policijski službenik upozorio da se raziđe, kazniće se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM (250 do 750 evra).
Ko grubim vređanjem drugog lica ili drugim bezobzirnim ponašanjem izazove osećanje fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana, kazniće se novčanom kaznom od 200 KM do 800 KM  (100 do 400 evra) ili kaznom zatvora do 30 dana.
Ko ugrožava bezbednost ili izaziva osećanje ugroženosti drugog pretnjom da će napasti na njegov život, telo ili imovinu ili život, telo ili imovinu njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM  (150 do 450 evra) ili kaznom zatvora do 30 dana.
Ko narušava javni red i mir izazivanjem, podstrekavanjem, učestvovanjem u tuči ili fizičkim napadom na drugoga, kazniće se novčanom kaznom od 400 KM do 1.200 KM  (200 do 600 evra) ili kaznom zatvora do 40 dana.
Ko na bilo koji način organizuje tuču ili fizički napad na drugog, bez obzira na to da li je do tuče ili fizičkog napada došlo, kazniće se novčanom kaznom od 800 KM do 1.600 KM  (400 do 800 evra) ili kaznom zatvora do 60 dana.
Kada prekršaj iz čl. 11, 12. i 24. ovog zakona počini grupa ili se počinilac upotrebom maske ili drugog predmeta maskira radi prikrivanja identiteta, kazniće se novčanom kaznom u dvostrukom iznosu novčane kazne propisane za taj prekršaj ili kaznom zatvora od 60 dana.
Poslednji komentari
  • hahaha Vreme: 26.01.2015 21:03h

    ko mi se napase rose sa jaja dobije pomilovanje..... po glavi...... stanovnika.....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP