Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽAS!

Ubijaju i siluju kučiće iz Srbije?!

Autor: R. Ćoralić | 16.08.2013 - 23:30:00h | Komentara: 9

Šverc pasa iz Srbije u zemlje Zapadne Evrope postao je unosan biznis, na kome „pseća mafija” zgrće velike pare.

Psi zgurani u malene kaveze putuju ceo dan!

Psi zgurani u malene kaveze putuju ceo dan! | Foto: Miloš Cvetković

 

Prema nekim procenama, svake sedmice se pod izgovorom lažnog udomljavanja iz naše zemlje nelegalno izveze najmanje 20-30 napuštenih pasa, i to uglavnom u Italiju, Austriju, Nemačku i sad u Veliku Britaniju, gde se prodaju za 200 do 300 evra.

Nesrećni kučići tamo, umesto u domovima ljubitelja životinja, završavaju na najbrutalnije načine kao pokretne mete za testiranje oružja ili laboratorijska istraživanja, a ponegde i kao seksualni objekti!

Nesrećne životinje najčešće završavaju  kao mete za testiranje oružja, laboratorijska  istraživanja, a ponegde i kao seksualni o

Nesrećne životinje najčešće završavaju kao mete za testiranje oružja, laboratorijska istraživanja, a ponegde i kao seksualni o | Foto: Dimitrije Goll

 

- Po nemačkom zakonu seks sa životinjama je dozvoljen i košta od 90 do 150 evra, pa se pretpostavlja da je i to jedan od razloga nelegalnog uvoza. Lično sam videla fotografije izmučenih pasa. Zbog toga je 25. jula u gradiću nadomak Kajzerslauterna održan protest ljubitelja životinja i udruženja koja se bave njihovom zaštitom sa zahtevom za izmenu tog zakona - kaže za “Alo!” Johana Fuks, borac za zaštitu životinja, koja živi u Nemačkoj, a koju je istraživanje o švercu pasa navelo u Srbiju.

Seks sa životinjama  u Nemačkoj košta od  90 do 150 evra

Seks sa životinjama u Nemačkoj košta od 90 do 150 evra

 

Ističe i da je nemačka policija nedavno uhvatila dva vozila sa po 69 i 78 pasa lutalica iz Hrvatske i Mađarske. Kučići su, tvrdi Fuksova, prevoženi kombijima u neadekvatnim uslovima, po dva psa bez hrane i vode bili su spakovani u malom kavezu za mačke, a njihov transport traje oko 30 sati.

Glavni putevi šverca pasa lutulica pod maskom lažnog udomljavanja su, tvrde ljubitelji životinja, na društvenim mrežama, gde se promovišu neregistrovani azili. Tanja Ostojić iz Udruženja za zaštitu životinja “Alfa” kaže da krijumčarenje traje godinama, da je u poslednje vreme intenzivirano, a ona je prva saznanja o tome dobila 2008, kada im je anonimno dostavljen podatak da je određeni broj pasa izvezen iz Srbije bez papira.


- Za 95 odsto napuštenih kučića koji napuste Srbiju nikada se ne sazna gde su završili, ali se pretpostavlja da su u rukama dilera, koji na njima dobro zarađuju. Vozila sa švercovanim psima koja su dosad zaustavljena uglavnom su bila blizu laboratorija, pa se zbog toga sumnja da se oni koriste za razne analize - priča Ostojićeva i dodaje da su azili u Nemačkoj i Austriji puni pasa, ali da niko od njih ne želi da životinje da za istraživanje, pa ih laboratorije zbog toga verovatno kupuju na crno. Ostojićeva naglašava i da osim pasa iz Srbije na ovaj način put Zapadne Evrope najčešće idu i lutalice iz BiH i Hrvatske. Ona je apelovala na ljude da ne daju pse bilo kome, posebno ako nemaju lični kontakt sa udomiteljima.

Carina: Nismo imali nijedan slučaj krijumčarenja

Ostojićeva ističe da se nesrećne životinje najčešće švercuju preko Mađarske. “Jedno udruženje iz Beograda je iz zemlje poslalo oko 400 pasa za koje sam dobila potvrdu da nisu imali međunarodni sertifikat, a iz Niša je na taj način izvezeno oko 270.

Da bi životinje napustile zemlju, moraju da imaju Titar test (na besnilo) i međunarodni sertifikat koji izdaje veterinarski inspektor, a kada je reč o komercijalnom kretanju, pravila su stroža. Međutim, dešava se da šverceri odu u Bosnu i uzmu papire, jer za pse iz BiH ne treba Titar test, jer to područje nije ugroženo besnilom, pa se tako izvoze kao bosanski”, kaže Ostojićeva dodajući da su se obraćali i nadležnima, ali da to nije urodilo plodom.

Međutim, u Upravi carina rečeno nam je da prema podacima kojima raspolažu „dosad nije zabeležen nijedan slučaj krijumčarenja pasa i da ništa takvo nije primećeno“.
 

Poslednji komentari
  • Srdjan Vreme: 17.08.2013 06:45h

    Ako je ovo i istina u šta ne sumnjam jer smo mi takvi u svemu gledamo novac, zato nas i niko neće zato što smo najgori.

  • danka Vreme: 17.08.2013 08:32h

    Nemojte da lupate ovakve naslove i pisete neproverene informacije jureci nesto senzacionalno.Ovakvim pricama uznemiravate ljude.

  • Sanja Milisavljevic Vreme: 17.08.2013 08:36h

    ima li jos ljudi u ovoj zabiti? ne damo bozanstvene zivotinje ludacima da ih daju jos gorima u EU sacuvajmo zivotinje bolje su od nas prvo pomoci coveku, ali borimo se za plemenite zivotinje, bilo koje ljudi, ejjjj

  • giant Vreme: 17.08.2013 10:05h

    Za početak, neka nadležni državni organi pozovu na sl.razgovor uglednu veterinarku iz Profesorske kolonije u Bgd i njene saradnike.

  • Majra Lea Vreme: 17.08.2013 10:20h

    Verujem da je nazalost ovo istina.Ali kad svercuju decu iz domova za napustenu decu i decu koju spostveni roditelji i rodjaci prodaju, sto ne bi svercovali i pse.A kretene koje rade takve stvari treba iseckati na komade.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP