Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JEZIVO!

Ubijaju žensku
decu na Balkanu!

Autor: Beta | 04.01.2013 - 16:42:00h | Komentara: 1

Ženski fetusi ciljno se ne uništavaju samo u Indiji i Kini, već i u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori, a tako nastao višak muškaraca u društvu imaće društvene posledice i u balkanskim zemljama.

fetus

Fetus | Foto: youtube

Ovo se navodi u tekstu pod naslovom “Visoka tehnologija ispunjava tradicionalne želje” u današnjem izdanju “Zi dojče cajtunga”.

U opširnom opisu se navodi da u Albaniji već sada na 100 novorođenih devojčica dolazi 112 dečaka, što je situacija ista kao u Indiji gde “džendercid” ili “femicid” već decenijama spada u ključne socijalne probleme. Reč je o prekidima trudnoće, uglavnom pod pritiskom muža i njegove porodice, u slučajevima kada se utvrdi da je reč o ženskom fetusu, ali i o ubijanju novorođenih ženskih beba.
Situacija nije mnogo bolja ni u nekoliko drugih balkanskih zemalja. Kako za “Zi dojče cajtung” navodi stručnjak za stanovništvo Kristof Gilmoto sa Instituta za razvoj Univerziteta Pariz – Dekart, na Kosovu na 100 rođenih devojčica dolazi 110 dečaka, u Crnoj Gori 109, u Makedoniji 106. Prosečni odnos polova kod novorođenčadi širom sveta je 100 prema 105 u korist dečaka. Ovaj “višak” dečaka kasnije se neutrališe zbog veće smrtnosti muške dece.
Međutim, kada je broj dečaka nesrazmerno veći od broja devojčice, demografska struktura se drastično remeti. Na Balkanu je, kako Gilmoto navodi, “višak” dečaka upadljiv pre svega u albanskim sredinama.
“Želja roditelja na neizostavno dobiju muške naslednike, specifičnost je albanskog kulturnog kruga“, smatra ovaj stručnjak i dodaje da ova želja nije tipična samo za muslimane, već i za katolike i pravoslavce u toj zemlji.
“Koliko god to saznanje bilo bolno, abortusi u slučaju ženskih fetusa su tamo kulturološki fenomen koji ima korene u arhaičnom poimanju porodice”, smatra pariski stručnjak.
To je zato što dečaci zadržavaju porodično ime kojeg se devojčice udajom najčešće odriču, a tradicionalno je i da se o ostarelim roditeljima brinu sinovi.
Da bi se sprečilo da na svet dođu devojčice, veoma su rasprostranjeni ilegalni pobačaji, u odmakloj trudnoći. Polna nesrazmera dovodi do toga da muškarci više nisu u stanju da nađu partnerke i ožene se, a nedostatak žena dovodi i do porasta nasilja prema ženama. Pored toga povećava se broj prinudnih brakova već u detinjstvu, kao i broj samoubistava među ženama koje ne mogu da izdrže pritisak da moraju da rode muško dete. “Zi dojče cajtung” smatra da bi problemom ciljnih pobačaja ženskih fetusa na Balkanu morala da se pozabavi i Evropska unija (EU) s obzirom na to da je Evropska komisija u oktobru preporučila otpočinjanje pregovora o članstvu sa Tiranom, kao i s obzirom na to da je Makedonija kandidat, a Crna Gora već vodi pristupne pregovore.
“Zi dojče cajtung” piše, pozivajući se na reči pariskog stručnjaka Gilmota, da samo u azijskim zemljama “nedostaje” više od 117 miliona žena, a širom sveta više od 160 miliona.
“Paradoksalno, ali medicinski napredak vodi do toga da roditelji mogu da ispune tradicionalnu želju da dobiju sina, i do toga da se devojčice diskriminiušu”, piše “Zi dojče cajtung“.
 
Poslednji komentari
  • Ljilja Vreme: 04.01.2013 19:23h

    Gluposti!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP