Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJEZDA KRVOPIJA U VEĆINI GRADOVA SRBIJE

Ubiše nas komarci!

Autor: R. Ćoralić | 09.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Poplave i visoka vlaga pogodovali su razmnožavanju komaraca, što je dovelo do prave najezde ovih insekata u većini gradova Srbije, ali prema poslednjem izveštaju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju nije potvrđeno da su „domaći“ komarci zaraženi virusom zapadnog Nila.

Najezda krvopija u većini gradova Srbije

Najezda krvopija u većini gradova Srbije | Foto: RAS

- U stalnom kontaktu smo sa Institutom Batut i prema poslednjim podacima koje smo dobili u Srbiji je zabeleženo 10 „verovatnih slučajeva virusa zapadnog Nila“, ali nijedan nije laboratorijski potvrđen - analizom likvora u Torlaku - kaže Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. Međutim, u Klinici za infektivne i tropske bolesti ističu da su do sada imali nekoliko pacijenata za koje se pretpostavlja da su zaraženi virusom zapadnog Nila.


- One teške forme bolesti - encefalitise i meningitise, koje smo imali prošle godine za sada nemamo. Imali smo samo lakše pojedinačne forme koje su išle kao gripozna stanja - rekao je Tanjugu prof Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti.

U Pančevu i Kovinu uvedena vanredna situacija zbog komaraca

U Pančevu i Kovinu uvedena vanredna situacija zbog komaraca | Foto: RAS


A, zbog najezde krvopija i potencijalne epidemije od groznice Zapadnog Nila gradski oci u Pančevu i Kovinu su uveli vanrednu situaciju, a područja koja su u maju bila poplavljena su posebno ugrožena, jer su se rojevi komaraca namnožili u barama koje su ostale posle povlačenja vode. Na ruku im ide i vreme - kombinacija kiše i vlage i visokih temperatura. Međutim, iako nadležni u pojedinim lokalnim samoupravama tvrde da redovno zaprašuju, to dosad nije imalo velikog efekta.

- U 72 opštine koje su bile poplavljene, zbog velikog broja komaraca, dali smo preporuku da mora hitno da radi zaprašivanje. Međutim, ne mogu reći da su lokalne samouprave spremne i da je izdvojeno dovoljno sredstava za to - naglasila je Despot.

Simptomi


Epidemiolozi ističu i da 80 odsto pacijenata koji su zaraženi virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome. Najugroženija populacija su hronični bolesnici i osobe starije od 50 godina, a simptomi se javljaju od tri do 15 dana posle ujeda i to kao povišena telesna temperatura, glavobolja i bolovi u telu, dok kod nekih može da se javi i blagi osip ili otečene limfne žlezde. Virus Zapadnog Nila može da izazove i upalu mozga ili meningitis, ali se ovi teži slučajevi javljaju kod samo jedan odsto inficiranih.

„Zakačila“ virus u Grčkoj?
Među deset potencijalno zaraženih virusom Zapadnog Nila, kako je objavljeno, dvoje je iz Beograda i po jedno iz Niša i Kraljeva, dok se za još troje pacijenata u Infektivnoj klinici niškog Kliničkog centra, koji imaju simptome čekaju rezultati. Za jednu Nišlijku se pretpostavlja da je virus “uvezla” iz Grčke, gde je bila na letovanju, dok se za Kraljevčanina sumnja da se zarazio na području tog grada.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP